Na sjednici Vlade ministar Božinović izvijestio o poduzetim aktivnostima Stožera civilne zaštite RH

Slika ministar/ministar-%204.6.2020.jpg

Sukladno izvješćima s terena i nadzorima koji su se redovito odvijali, epidemiološka slika je izrazito dobra, što je i rezultiralo u velikoj mjeri normalizaciji života

FOTO: Vlada RH

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, danas, 4. lipnja 2020. godine, održana je 234. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, u svom je obraćanju, izvijestio o poduzetim aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

„U prethodnom razdoblju, od zadnje sjednice Vlade RH, nastavio se povoljan razvoj epidemiološke situacije. Stožer nije donosio nove odluke, već je, u skladu s ranije donesenim odukama, Hrvatski zavod za javno zdravstvo nastavio s donošenjem posebnih preporuka i uputa za pojedine aktivnosti“, obrazložio je ministar Božinović.

Sukladno izvješćima s terena i nadzorima koji su se redovito odvijali, epidemiološka slika je izrazito dobra, što je i rezultiralo u velikoj mjeri normalizaciji života.

Web stranica entercroatia.mup.hr aktivirana je 28. svibnja i od tad je 86.636 osoba najavilo svoj dolazak, do jutros u 6 sati. Najviše je državljana Slovenije, Njemačke i Austrije. Aplikacija se uspješno koristi i njome se skraćuje vrijeme čekanja za prelazak državne granice. Obrasci su, za sada, na engleskom, češkom, njemačkom, slovenskom, slovačkom, mađarskom i poljskom jeziku.

„Prekjučer je, u Ministarstvu unutarnjih poslova, potpisan Ugovor o dodjeli financijskih sredstava za projekt „Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama“ s ministrom zaštite okoliša i energetike i direktorom Hrvatskih voda. Riječ je o projektu financiranom iz EU fondova, čime se postupno mijenja sustav javnog upozorenja sirenama, sustavom upozorenja putem mobilnih uređaja“, objasnio je ministar Božinović te dodao kako će njime, uz 85 % bespovratnih sredstva iz Europske unije, stanovnici određenog područja Republike Hrvatske, kao i njegovi posjetitelji, u kriznom trenutku preko svojih mobilnih uređaja dobiti poruku upozorenja o izvanrednim događajima na tom području, a koji su potencijalna opasnost.

U sustav će biti uključeni Ravnateljstvo civilne zaštite i ostale žurne službe, kako bi se negativne posljedice tih opasnosti, vezanih za živote i zdravlje ljudi, svele na minimum. Time se primjenjuje EU Direktiva o Europskom kodeksu elektroničkih komunikacija iz 2018. godine.

„Spomenuo bih i donaciju koje je Ravnateljstvo civilne zaštite dobilo od strane američke neprofitne humanitarne organizacije International Medical Corps (IMC), kojom je u vrijednosti nešto većoj od milijun kuna, donirano oko 70.000 respirator maski KN95, 12.000 štitnika za lice i 18 pulsnih oksimetara. Također, od strane Savezne Republike Njemačke stigla je donacija koja se sastoji od 10 rasvjetnih balona i 100 termogena (grijača) i koristit će se kao logistička potpora terenskom djelovanju. Sva donirana oprema nalazi u skladištima Ravnateljstva civilne zaštite i bit će distribuirana sukladno potrebama te ovom prilikom zahvaljujemo i Sjedinjenim Američkim Državama i Saveznoj Republici Njemačkoj na ovim vrijednim donacijama“, istaknuo je ministar Božinović.

Pisane vijesti