Ugovor o dodjeli financijskih sredstava u projektu „Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama“ (SRUUK)

Riječ je o 63 milijuna kuna vrijednom projektu, financiranom iz EU fondova odnosno Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., kojim će se postupno zamijeniti dosadašnji način upozorenja sirenama sustavom javnog upozorenja putem mobilnih uređaja

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović potpisao je danas, 2. lipnja u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, s ministrom zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislavom Čorićem i generalnim direktorom Hrvatskih voda mr. sc. Zoranom Đurokovićem Ugovor o dodjeli financijskih sredstava u projektu „Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama“ (SRUUK).

Riječ je o 63 milijuna kuna vrijednom projektu, financiranom iz EU fondova odnosno Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., kojim će se postupno zamijeniti dosadašnji način upozorenja sirenama sustavom javnog upozorenja putem mobilnih uređaja. Stanovnici određenog područja Republike Hrvatske, kao i njegovi posjetitelji, u određenom, kriznom trenutku će preko svojih mobilnih uređaja dobiti poruku upozorenja o izvanrednim događajima na tom području, a koji su potencijalna opasnost za živote i zdravlje ljudi, materijalna dobra ili okoliš, kao što su prirodne nepogode i katastrofe, velike nesreće, epidemije ili ostale vrste kriza. Uz obavijest o opasnostima koje prijete, poruka će sadržavati i mjere koje je hitno potrebno poduzeti, kako bi se negativne posljedice svele na minimum. Uz stanovnike i posjetitelje, obavijest će dobivati i sudionici sustava civilne zaštite krizom zahvaćenog područja, što će omogućiti brži odgovor na krizu i saniranje njezinih posljedica.

„Ova pandemija koronavirusa osvijestila nas je koliko je važno ulagati u sustav civilne zaštite i koliko je u svemu tome važna participacija građana kroz pravilno informiranje, a upravo kroz ovaj sustav, informiranje građana podižemo na jednu višu razinu. Dok smo se nosili s epidemijom, istovremeno smo pripremali i projekt koji će sigurno dovesti do toga da svaku novu krizu dočekamo spremni“, kazao je ministar Božinović, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

 „Ovdje bih posebno naglasio da je i Europska unija iz ove pandemije naučila lekciju da mora više ulagati u sustav civilne zaštite i to čini kroz „Plan oporavka za Europu i prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira 2021. - 2027." gdje će se u civilnu zaštitu ulagati veća sredstva. Dakle, ključ je pripravnost sustava civilne zaštite i njegovo umrežavanje sa zdravstvenim sustavom jer ta dva sustava su iznijela i iznose i ovu krizu zajedno“, kazao je ministar Božinović.

 
Da je riječ o sustavu za koji će civilnoj zaštiti omogućiti učinkovitije i pravodobnije reakcije u kriznim situacijama kazao je i ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Čorić, čije je Ministarstvo, uz Hrvatske vode, posredničko tijelo u ovom projektu.

Sustav bržeg i efikasnijeg upravljanja kriznim situacijama pomoću modernih tehnologija u visini od 85%, odnosno 53.550.000,00 kuna, financirati će se bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je preostali 15 postotni dio novčanih sredstava osiguran u Državnom proračunu.

Za potporu sustava koji uvodi nove komunikacijske kanale i unaprjeđuje poslovne procese, Ravnateljstvo civilne zaštite je s hrvatskim mobilnim operaterima potpisalo sporazum koji osigurava tehničku podršku projektu i pristup anonimiziranim podacima korisnika mobitela na krizom zahvaćenom području Hrvatske, što znači da MUP neće dobiti konkretne brojeve mobitela, kao niti podatke o njihovim korisnicima, već isključivo pristup anonimiziranim podacima. Podloga cjelokupnog projekta je EU Direktiva o Europskom kodeksu elektroničkih komunikacija iz 2018. godine, prema kojoj su sve države članice obavezne uspostaviti sustav javnog upozorenja zbog zaštite vlastitih građana, a koji u primjeni trebaju kod svih biti do 21. lipnja 2022. godine.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su i pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu dr.sc. Damir Trut, ministar zdravstva izv. prof. dr.sc.Vili Beroš, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc.dr.sc. Krunoslav Capak, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim.mr. Maja Grba-Bujević i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ prof. dr.sc. Alemka Markotić te su ovu priliku iskoristili kako bi izvijestiti javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ali i čestitali na uspješno dovršenom projektu.


 

Pisane vijesti | Projekti | Nabava i investicije