Na sjednici Vlade ministar Božinović poručio: „Ostanimo odgovorni“

Slika topvijesti/2020/Bez%20naslova.jpg

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske poziva poslovne subjekte i građane na daljnje poštivanje svih propisanih mjera jer opuštanja još nema

FOTO: Vlada RH

Danas, 7. svibnja 2020. godine, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je 229. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Kao predsjednik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera u proteklom razdoblju.

„Prvih deset, a danas brojimo i jedanaesti dan popuštanja mjera, prolaze na način da nije došlo do većeg rasta broja oboljelih. Dapače, naša krivulja je i dalje u padu, što nas naravno ohrabruje da možemo nastaviti s mjerama popuštanja i u trećoj fazi“ izvijestio je ministar Božinović.

Tijekom prve dvije faze, do 4. svibnja, inspekcije civilne zaštite izvršile su obilazak i nadzor oko 48.600 poslovnih subjekata i javnih prostora. Samo 5. svibnja izvršeno je 17.175 takvih nadzora te izdano oko 234 upozorenja. „To ukazuje na vrlo mali postotak od 1,3 % uočenih nepravilnosti, koje su se odnosile na nepoštivanje mjera fizičke udaljenosti i nekorištenja zaštitne opreme. Sve je riješeno kroz upozorenja i otklanjanja nedostataka na licu mjesta“, dodao je ministar Božinović.

U proteklom razdoblju Stožer je donio šest odluka kojima su realizirani zaključci Vlade vezani uz prve dvije faze popuštanja. U međuvremenu su demobilizirana 32 objekta koja su bila stavljena u funkciju kao karantene, tako da je trenutno aktivno 15 objekata. Budući da nema potrebe za dodatnim zdravstvenim kapacitetima, demobilizirano je svih 6 objekata namijenjenih za tu svrhu te je  4. svibnja Državna intervencijska postrojba civilne zaštite započela s procesom raspreme  te  transportiranja opreme u skladišta civilne zaštite.

U odnosu na prošli tjedan izvršeno je 276 repatrijacija, zajedno sa diplomatsko-konzularnom mrežom Ministarstva vanjskih i europskih poslova, tako da je do sada ukupno repatrirano 2.076 hrvatskih državljana.

U ovom trenutku broj angažiranih snaga sustava civilne zaštite manji je za dodatnih 990 ljudi tako da ih je sada aktivno 13.360.

Za kraj, ministar Božinović pozvao je sve poslovne subjekte i građane Republike Hrvatske na poštivanje svih propisanih mjera, u ovoj fazi, ali i u razdoblju koje je pred nama: „Sve više toga se otvara, stoga opuštanja ne bi trebalo biti. Najbitnije je da i dalje ostanemo odgovorni“.

Pisane vijesti