Na Vladi RH utvrđen prijedlog izmjena Zakona o strancima

Slika ILUSTRACIJE/mup_grb.jpg

Danas je Vlada Republike Hrvatske donijela zaključak kojim se utvrđuje prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, s Konačnim prijedlogom Zakona. koji se upućuje Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku

Danas je Vlada Republike Hrvatske donijela zaključak kojim se utvrđuje prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, s Konačnim prijedlogom Zakona. koji se upućuje Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku.

Zakonom o strancima koji se primjenjuje od 1. siječnja 2012. godine, a koji je mijenjan 2013. i 2017. godine, uređuje se područje ulaska, boravka i rada stranaca u Republici Hrvatskoj.

Donošenjem predloženog Zakona omogućit će se reguliranje boravka i rada istraživača, studenata, pripravnika i volontera odnosno reguliranje boravka učenika na način kako je propisano Direktivom EU 2016/801 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. svibnja 2016.g. o uvjetima ulaska i boravka državljana trećih zemalja u svrhu istraživanja, studija, osposobljavanja, volonterstva, razmjene učenika ili obrazovnih projekata i obavljanja poslova au pairte će biti olakšano reguliranje boravka i rada ovih kategorija stranaca u Republici Hrvatskoj.

Najvažnije novine u odnosu na važeći Zakon je da se predloženim Zakonom propisuju:

  1. uvjeti za reguliranje boravka i rada za istraživače, volontere i pripravnike,
  2. uvjeti za reguliranje boravka studenata i učenika, te su propisana njihova prava te
  3. uvjeti pod kojima istraživači i studenti mogu ostvariti mobilnost ako dolaze iz drugih država članica Europskoga gospodarskog prostora u kojima imaju važeći boravak.

 Tako da u odnosu na važeći Zakon o strancima, temeljem usklađivanja sa navedenom Direktivom : 

  • UČENICI mogu regulirati privremeni boravak ako sudjeluju u obrazovnom projektu koji vodi obrazovna ustanova (do sada su mogli regulirati boravak samo temeljem razmjene učenika), propisana je odgovornost za učenika obrazovne ustanove ili organizacija koja provodi program razmjene. 
  • STUDENTIMA se omogućuje mobilnost ako imaju odobren boravak u drugoj državi članici EGP-a. 
  • ISTRAŽIVAČIMA se pruža više mogućnosti za mobilnost ako imaju odobren boravak u drugoj državi članici EGP-a. 
  • Studenti nakon završetka studija i istraživači nakon prestanka istraživanja mogu regulirati boravak u svrhu traženja zaposlenja odnosno mogu se samozapošljavati. 
  • Propisana su prava istraživača, studenata (npr. radni uvjeti, sloboda sindikalnog udruživanja) kao i učenika, volontera i pripravnika. 
  • Dozvola za boravak i rad izvan godišnje kvote može se izdati i državljanima trećih zemalja temeljem sporazuma koje Vlada Republike Hrvatske zaključuje s trećim zemljama kao i državljanima trećih zemalja koji su na specijalizaciji u Republici Hrvatskoj u zdravstvenoj djelatnosti te su 
  • propisani uvjeti za prestanak stalnog boravka ovisno je li državljanin treće zemlje stekao status temeljem pet godina zakonitog boravka ili pod povoljnijim uvjetima.

 Za provedbu ovoga Zakona nije potrebno osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu Republike Hrvatske.



Pisane vijesti