Napredni tečaj za policijske službenike protueksplozijske zaštite

Slika topvijesti/2018/09_rujan/PA_seminar_speleologija_19_9_2018.jpg

Foto: MUP

Na policijskoj akademiji danas, 19. rujna 2018., započeo je napredni tečaj, u trajanju od 19. do 28. rujna, za policijske službenike protueksplozijske zaštite na temu: „Tehnike opremanja i kretanja u speleološkim objektima tijekom postupanja prema eksplozivnim sredstvima“.

U ovoj započetoj osmodnevnoj edukaciji sudjelovati će 16 kandidata, a po završetku samog tečaja 28. rujna polaznici će pristupiti završnom ispitu odnosno radu u speleološkom objektu te će im biti dodijeljeni i certifikati. Osim policijskih službenika polaznici su i djelatnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Kako Protueksplozijska služba Ravnateljstva policije već niz godina provodi uklanjanje eksplozivnih sredstva iz speleoloških objekata te je sukladno tome razvila i određenu suradnju sa drugim institucijama vezanim za zaštitu prirode, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu – HAOP prepoznala je napore koje Protueksplozijska služba ulaže, ali i kvalitetu obavljenih zadaća te je u znak potpore, u suradnji sa Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS), ponudila daljnju stručnu specijalizaciju vezanu uz rad u speleološkim objektima.

Tijekom uspostave Katastra speleoloških objekata Republike Hrvatske od strane Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP) te njegovog redovitog ažuriranja i obrade podataka koji su HAOP-u dostavljeni od strane speleoloških udruga, istaknuo se problem povećanog broja eksplozivnih sredstava pronađenih u speleološkim objektima.

Stoga, u cilju razvoja međuresorne suradnje prepoznata je potreba za pružanjem potpore u vidu daljnjeg jačanja kapaciteta te je i osmišljen napredni program osposobljavanja policijskih službenika kako bi mogli na što sigurniji način odrađivati ovako visoko složene poslove, uz što manji utjecaj na osjetljive špiljske ekosustave.

U uvodnom dijelu započetog tečaja polaznicima se obratio voditelji Protueksplozijske službe Marijan Nikolaus, zahvalivši se Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja na ukazanom povjerenju i potpori, te je predstavio voditelje tečaja. Također im je ukratko predočio konceptualizaciju samog tečaja koji će se provoditi u sklopu projekta: Povećanje učinkovitosti sustava zaštite prirode kroz uspostavu CroSpeleo baze podataka kao dijela Informacijskog sustava zaštite prirode, sufinanciranog od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatske agencije za okoliš i prirodu. Vezano na ovu temu, polaznicima su se također obratili Aljoša Duplić, stručni voditelj HAOP-a i Darko Bakšić, pročelnik komisije za speleologiju HGSS-a, Luka Katušić, voditelj odsjeka za beskralješnjake, HAOP-a i policijski službenik i koordinator tečaja Mario Mustapić.

Kroz ovu desetodnevnu edukaciju polaznicima će se nastojati predočiti nova znanja i metodologije, vezane uz tehnike koje mogu doprinijeti da se kvalitetnije i sofisticiranije pristupi u otklanjaju problemaonih objekata koji su, uz eksplozivna sredstva, zagađeni i raznim komunalnim i industrijskim otpadom, a izričito predstavljaju izvor onečišćenja podzemnih voda te opasnosti po ljudsko zdravlje. Također će se nastojati omogućiti nesmetani pristup speleolozima za posjećivanje, istraživanje i nadzor speleoloških objekata, koji su nastanjeni eksplozivnim sredstvima te predstavljaju potencijalnu opasnost.

Valja naglasiti kako zaštita speleoloških objekata je bogatstvo očuvanja prirode.



Pisane vijesti