Očevidi, požari i eksplozije za nove kriminalističke tehničare

U okviru 32. Tečaja za kriminalističke tehničare koji se održava na Policijskoj akademiji, provedene su simulacije očevida eksplozije i požara u realnim uvjetima na poligonu Hrvatske vojske kod Karlovca.

Foto: MUP

Tečaj na kojem sudjeluje 23 polaznika (16 iz policijskih uprava, 5 iz BiH, te 2 pripadnika MORH-a) započeo je u listopadu, a završava u prosincu, a riječ je o edukaciji kojom se policijski službenici i službenici srodnih agencija obučavaju za obavljanje zadaća kriminalističkih tehničara.

Vježbe su održane kako bi polaznici tečaja dobili praktičan uvid u realne okolnosti provođenja ovakvih očevida kao i uvjete koji ih kod ovakvih događaja očekuju pa je
prvog dana provedena simulacija očevida eksplozije, pod nadzorom voditelja vježbi Tomislava Vukoje i Ivana Morica (Protueksplozijska služba) te Mladena Rutalja, Ivane Bačić i Ferde Barbarića (CFIIV). Nakon uvodnog predavanja o eksplozivima obavljeno je detoniranje industrijskog eksploziva, vojnog eksploziva, detonirajućeg štapina te po jedne eksplozivne naprave na svakom vozilu. Polaznici tečaja, podijeljeni u dvije skupine, proveli su simulaciju očevida nakon čega je napravljena završna analiza s vještacima Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Drugog dana simulacija, pod nadzorom vještaka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ zapaljena su vozila te određeni trenuci gašenja vatre, koje su proveli pripadnicima JVP Karlovac. Polaznici tečaja proveli su simulaciju očevida požara uz stručno vodstvo policijskih službenika za očevide, dok se po završetku pristupilo završnoj analizi s stručnjacima CFIIV-a.

Pisane vijesti