Od sutra u ponoć izvan snage gotovo sva dosadašnja epidemiološka ograničenja

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/CIVILNA%20ZASTITA/Stozer/RCZ-RH-0558.jpg

Danas najavljene izmjene odluka stupaju na snagu u subotu, 9. travnja 2022.    

„Od sutra u ponoć stavljamo izvan snage gotovo sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje se tiču svih dosadašnjih ograničenja. Ostaje samo obaveza maski za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i za posjetitelje korisnicima. Druga odluka, koja će ostati na snazi je Odluka o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ali po bitno olakšanim kriterijima. Što se tiče COVID potvrda, na nacionalnoj razini, one se još mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali, ali o tome će donijeti odluku nadležni ministri za sektor zdravstva i socijale“, rezimirao je na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Stožera civilne zaštite RH, dr. sc. Davor Božinović, a čime su nakon 2 godine i 43 dana od početka epidemije značajnije popuštene protuepidemijske mjere.

Stožer se na taj korak odlučio zbog znatno povoljnije epidemiološke slike u Hrvatskoj u odnosu na kraj prošle i početak ove godine, iz kojeg razloga posljedice zarazne bolesti COVID-19 na stanovništvo i javno zdravlje na nacionalnoj razini više nemaju značajniji utjecaj, a zdravstveni sustav više nije opterećen kao što je bio prije nekoliko mjeseci.

Potpredsjednik Vlade Božinović naveo je i konkretne primjere iznesenoj tezi, te napomenuo kako su rezultati na današnji dan još i bolji:
  • 1. prosinca 2021. na bolničkom liječenju je bilo 2.454 pacijenta, od čega na respiratoru 312 pacijenata,
  • 1. siječnja 2022. na bolničkom liječenju je bilo 1.752 pacijenta, od čega na respiratoru 226 pacijenata,
  • 1. ožujka 2022. na bolničkom liječenju je bilo 1.266 pacijenta, od čega na respiratoru 91 pacijent,
  • a jučer, 6. travnja 2022. na bolničkom liječenju je bilo 596 pacijenta, od čega na respiratoru 26 pacijenata.

„S obzirom na ovakve podatke, pripremili smo odluke kojima se ukida najveći dio uvedenih epidemioloških mjera, s tim da bi i dalje ostala obaveza korištenja medicinskih maski ili maski za lice za neke kategorije osoba, dok bi se nekim kategorijama osoba korištenje maski samo preporučilo

Obveza nošenja maski ili preporuka nošenja maski

Obaveza nošenja maski propisat će se kao obaveza samo u okolnostima koje su i dalje procijenjene kao okolnosti visokog rizika, a u okolnostima koje su trenutno procijenjene okolnostima nižeg rizika, daje se samo preporuka za korištenje medicinskih maski ili maski za lice. Osnovna razlika u odnosu na staru odluku je da će korištenje maski u najvećoj mjeri, osim u okolnostima u kojima je njihova primjena obavezna, ovisiti o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama“, pojasnio je potpredsjednik Božinović, skrenuvši pozornost i na dodatni element u korist ovakve odluke, odnosno dolazak toplijeg vremena, uz što se veže češći boravak na otvorenom i češće provjetravanje nego što li je to karakteristično za zimsko razdoblje. 

Ograničenje prelaska preko granice

Vezano uz drugu najavljenu odluku koja ostaje na snazi, Odluku o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, potpredsjednik Božinović naglasio je kako smo u tom području usklađeni s preporukama Europske komisije.
„U odnosu na staru odluku, najvažnija promjena je da više nema zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku, bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi. Naime, državljani trećih zemalja koji će dolaziti u Hrvatsku moći će prelaziti granicu bez dokazivanja razloga zbog kojeg dolaze, odnosno bit će dovoljno da ispunjavaju epidemiološke uvjete, da posjeduju COVID potvrdu. Što se tiče osoba koje u Hrvatsku dolaze iz država članica Europske unije, njima više neće biti potrebna COVID potvrda za ulazak u Hrvatsku“, istaknuo je Božinović novitete u području prelaska državne granice, naglasivši još jednu bitnu, aktualnu iznimku: „Također, s obzirom na specifičnost situacije, ograničenje prelaska neće se odnositi, kao što se od početka krize nije odnosilo, na raseljene osobe iz Ukrajine, koje dolaze u Republiku Hrvatsku.

Ove dvije odluke, kao i odluke kojima će se ukinuti ostale uvedene mjere, bit će objavljene u Narodnim novinama sutra, 8. travnja, i stupit će na snagu u subotu, 9. travnja, odnosno sutra u ponoć.

Detaljnija pojašnjenja navedenog, svatko iz svojeg djelokruga nadležnosti, dali su i ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Marković.

Pisane vijesti | Suradnja | Društvo i zajednica