Pojačani nadzor prometa proteklog vikenda (13. – 15. 12. 2019.)

Slika 2019/slika%208.jpg

Aktivnosti policije posebno su usmjerene prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“

FOTO: Ilustracija

Policija je, tijekom proteklog vikenda, nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršajima motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda od 13. do 15. prosinca 2019. godine utvrdili su ukupno 3411 prekršaja od kojih izdvajamo:

- 398 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,99 g/kg izmjerena na području PU varaždinske,

- 1180 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU šibensko - kninske, 209 km/h,

- 282 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

- 161 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.
 
Analiza prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, njih 77, dok je najmanje utvrđeno na području PU ličko – senjske, 5 takvih prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU dubrovačko - neretvanska sa 127 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU varaždinskoj, 4 takva prekršaja.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko - dalmatinske, njih 58. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU splitsko – dalmatinske i PU zagrebačke, po 39 takvih prekršaja.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 18 do 24 godine (99 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene 22 osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 25 teških prekršaja, od kojih najviše:

- nedopuštena koncentracija alkohola – 15;

- upravljanje prije stjecanja prava – 2;

- upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 7;

- upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 1 i dr.

Iz tog razloga 7 vozača zadržano je u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 11 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 13. do 15. prosinca 2019. na prometnicama Republike Hrvatske dogodile su se 73 prometne nesreće sa nastradalim osobama. U tri nesreće smrtno su stradale tri osobe, dvije su zadobile teške tjelesne ozljede, a šest lakše tjelesne ozljede. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 95 sudionika.

Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.

Savjeti sudionicima u prometu
 
 • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika obzirom na velike temperaturne razlike dnevnih i noćnih temperatura, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje prolazite,
 • zakonska obaveza je voziti danju s uključenim dnevnim ili kratkim svjetlima u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka naredne godine,
 • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
 • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
 • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
 • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
 • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
 • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
 • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. 

Ovom prilikom, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Pisane vijesti | Promet i vozila