Policijskom službeniku dodijeljena je titula “CBRN Security Manager”

Slika /topvijesti/CBRN Security Manager_30_10-2018/1_Naslovna.jpg

Završetkom postdiplomskog stručnog studija na Sveučilištu Lodz, u Poljskoj Anti Mijatoviću, voditelju Protueksplozijskog odjela PU istarske dodijeljena je titula “CBRN Security Manager”.

Da želja za policijskim i profesionalnim obrazovanjem kod policijskih službenika našeg Ministarstva ne prestaje i nakon više od 20 godina službe, odličan je primjer voditelj Protueksplozijskog odjela PU istarske, Anto Mijatović.
Naime u proteklih godinu dana voditelj Mijatović je pohađao postdiplomski stručni studij na Sveučilištu Lodz, u Poljskoj , na temu radiološko, nuklearne, biološko, kemijske (RNBK) i eksplozivne sigurnosti.
Naziv postdiplomskog studija je bio pod nazivom “CBRNe Security Manager”.

Navedeni studij je u sklopu projekta jačanja na području RNBK i eksplozivne sigurnosti u potpunosti financiran od strane Europske komisije sukladno projektnom sporazumu HOME /2015/ISFP/AG/CBRN/4000008459.
Cijela priča započinje u srpnju 2017. godine kada je započeo selekcijski postupak sudionika studija na kojem je moglo sudjelovati 30 kandidata, 15 iz članica Europske unije (međunarodna skupina) i 15 kandidata iz Poljske nositeljice projekta.

Nakon uspješnog prijemnog postupka Anto Mijatović, kao jedini iz Hrvatske, s kandidatima iz Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, Mađarske, Estonije i Poljske u listopadu 2017. godine započinje postdiplomski studij u trajanju od jedne godine.

Ovo iznimno zahtjevno školovanje se sastojalo od 7 modula te je podrazumjevalo 189 sati predavanja, 181 sat situacijskih vježbi na terenu i kabinetima i 49 sati rada u labaratorijima.
Dokaz da je cijeli studij na iznimno visokoj razini potvrđuje provedbe vježbi uz zaštitnu opremu u atmosferi opasne kemikalije – klora, provođenje mikrobioloških testiranja,  izoliranja DNA, utvrđivanja veličine bakterija i niz drugih labaratorijskih aktivnosti.

Studij za međunarodnu skupinu se održavao na engleskom jeziku te je bilo potrebno poznavanje engleskog jezika na visokoj razini. Dane 10. i 11. listopada 2018. godine su bili posljedni dani postdiplomskog studija.

Uz uspješnu obranu završnog rada 10. listopada, slijedeći dan je održana završna konferencija sa svim sudionicima i uzvanicima. Kao poseban gost hrvatskog kandidata i predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske bio je Gordan Vlahović, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva intervente policije iz Ravnateljstva policije.
Završetkom ovog postdiplomskog studija Anti Mijatoviću, voditelju Protueksplozijskog odjela PU istarske dodijeljena je titula “CBRN Security Manager”. Samim tim i Ministarsvo unutarnjih poslova je dobilo visoko školovanog policijskog službenika koji će biti od iznimne koristi policijskoj službi.
 


Pisane vijesti