Potpisan Sporazum o modernizaciji radiokomunikacijske opreme

Ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović potpisao Sporazum o suradnji na realizaciji projekta „Modernizacija radiokomunikacijske opreme sustava civilne zaštite“ te, sa suradnicima, prisustvovao Županijskoj vježbi operativnih snaga sustava civilne zaštite „Zaprešić 2019“ 

FOTO: MUP

Danas, 8. lipnja u Zaprešiću, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik HVZ-a Ante Sanader i pročelnik HGSS-a Josip Granić potpisali su Sporazum o suradnji na realizaciji projekta „Modernizacija radiokomunikacijske opreme sustava civilne zaštite“ u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ministar Božinović izjavio je kako upravo potpisivanje Sporazuma ključno za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije i njihovo usmjeravanje u nabavu vrhunske, moderne i nužne opreme za sve žurne službe zaštite i spašavanja. U ovom konkretnom slučaju, nabavom 3.000 ručnih i 900 mobilnih radio-komunikacijskih stanica za vozila, poboljšat će se komunikacija žurnih službi na terenu, što je preduvjet učinkovite podjele, koordinacije i provedbe žurnih aktivnosti, odnosno ubrzanja reakcije u trenucima katastrofa i elementarnih nepogoda. Naglasio je kako je uloga Ministarstva unutarnjih poslova da bude servis onima koji spašavaju živote i imovinu diljem Hrvatske.

Potvrdu da je uistinu tako dao je predsjednik HVZ-a Ante Sanader koji je istaknuo kako je ovo jedan od najznačajnijih sporazuma potpisanih u povijesti hrvatskog vatrogastva. Iskoristio je priliku da se zahvali ministru Božinoviću, na silnom angažmanu koji je uložio kako bi se projekt uspješno realizirao. Podsjetio je kako je će od 1. siječnja 2020. Hrvatska vatrogasna zajednica postati Središnji državni ured što je, ističe, zasluga ove Vlade i ministra Božinovića.
Moderna radiokomunikacijska oprema sustava civilne zaštite jedna je od ključnih karika u lancu dobrog, sveobuhvatnog i pravovremenog odgovora na katastrofu. Upravo u tu svrhu, iz Europskog fonda za regionalni razvoj unije odobreno je gotovo 40 milijuna kuna, od čega se 85% financira bespovratnim sredstvima iz fondova dok se ostatak od 15% financira sredstvima Državnog proračuna.

U sklopu ovog projekta nabavljaju se TETRA radio uređaji dostatni za vrhunsku i jedinstvenu komunikaciju svih službi u trenucima prirodnih nepogoda i katastrofa. Prednost novih radio stanica jest i njihova mogućnost dostave podataka o lokaciji, što koordinacijskim centrima olakšava praćenje kretanja snaga na terenu. „Realizacijom ovog projekta kvalitetno ćemo opremiti sve sudionike civilne zaštite, u naš odgovor na katastrofu uvesti jedinstveni komunikacijski sustav, te povećati povezanost i učinkovitost svih naših žurnih službi“, izjavio je ministar Božinović.

Također, uz uvođenje novih tehnologija u sustav, nabavom i modernizacijom opreme, povećava se njena tehničku pouzdanost te unificira njeno održavanje, što u konačnici znači smanjenje troškova, jer se više neće održavati tri paralelna sustava, već jedan, jedinstven za sve. 

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić s ponosom je istaknuo kako su žitelji Zagrebačke županije u sigurnim rukama. Posebno se zahvalio ministru Božinoviću na svemu što čini kako bi oprema bila dostatna i kvalitetna, ali volonterima koji su sudjelovali u današnjoj vježbi.

U svom obraćanju pripadnicima žurnih službi, ministar Božinović istaknuo je kako se povećava učestalost i intenzitet prirodnih nepogoda i katastrofa, u kojima je mogućnost brojnih ljudskih žrtava i materijalnih gubitaka, nažalost, uvijek otvorena. „Vrlo smo svjesni uloge civilne zaštite unutar toga, i, stoga sustav želimo modernizirati i njegov odgovor na potencijalne krize i katastrofe učiniti maksimalno učinkovitim“, izjavio je ministar te nadodao kako je cilj nadograditi i unaprijediti sustav civilne zaštite za vrhunsko preventivno i operativno djelovanje na svim razinama, te jačati njegove kapacitete u svakom pogledu – organizacijskom, obrazovnom i tehničkom, u smislu opremanja.

Glavni zadatak osigurati je modernu i nužnu opremu, u dostatnim količinama zbog čega je prioritetno povlačenje sredstava iz Fondova Europske unije, a Ravnateljstvo civilne zaštite trenutno je uključeno u provedbu čak 18 projekata financiranih iz raznih izvora, prvenstveno ESI fondova.

Trenutno se radi na donošenju novog Zakona o sustavu civilne zaštite kojim će se, između ostalog,  rasteretiti lokalna i regionalna razina sustava, a Ministarstvo unutarnjih poslova, kao središnje tijelo zaduženo za poslove civilne zaštite, uz potporu Vlade Republike Hrvatske i dalje će sustavno doprinositi razvoju operativnih snaga te nastaviti davati svoj poticaj i podršku u kojem god segmentu pripadnici sustava civilne zaštite iskažu potrebu.

No, najveće priznanje, zaključuje ministar, zaslužuju ljudi, koji su uistinu snaga civilne zaštite. U tijeku je nabava oko 90 novih vatrogasnih vozila, što će ukupnu razinu sigurnosti u Republici Hrvatskoj podići na veću razinu.
Svoju spremnost na terenu operativne snage sustava civilne zaštite Zagrebačke županije pokazale su vježbom „Zaprešić 2019“.  Ministar Božinović, sa suradnicima, obišao je lokacije vježbi na kojima je prikazano kako operativne snage sustava civilne zaštite trebaju postupati u slučajevima potrage za nestalom osobom, požara stambenog objekta s gašenjem, evakuacijom i spašavanjem, sudara više osobnih automobila ili akcidenta s opasnom tvari u prometu te ostalim sličnim scenarijima. Vježbi su prisustvovali i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut, gradonačelnik grada Zaprešića Željko Turk te načelnik stožera civilne zaštite Zagrebačke županije Nenad Babić.

Na održanim vježbama svoje sposobnosti, znanja i vještine pokazali su svi segmenti sustava civilne zaštite, od državne do lokalne razine, svaki iz domene vlastite specijalnosti. Organizatori vježbe bili su Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije te Grad Zaprešić, a veliku ulogu imao je i Županijski centar 112 Zagreb Ravnateljstva civilne zaštite, vrlo bitan segment za pravovremenu reakciju na složene događaje. Sam ministar Božinović istaknuo je kako su stručni kadrovi, ali i volonteri zadatak vrhunski obavili i pokazali zadovoljavajuću razinu spremnosti, jer potvrde o iznimnoj kvaliteti, stručnosti i doraslosti svim izazovima, Republika Hrvatska za svoj sustav civilne zaštite dobiva i od samog europskog vrha.

Za kraj, ministar Božinović istaknuo je kako su današnji Sporazum, baš kao i današnja vježba, odnosno kontinuitet u testiranju vlastitih sposobnosti i posljedično ispravljanje uočenih manjkavosti, vrlo važni za sigurnost Republike Hrvatske općenito, njenih stanovnika i gostiju. „Upravo kroz ovakve preventivne korake, podižemo spremnost na reakciju službi civilne zaštite, čime jačamo naš nacionalni sustav upravljanja katastrofama, a time i našu sveukupnu sigurnost podižemo na višu razinu“, zaključio je ministar.
 
 
 

Stranica