Potpisano još sedam ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Fonda solidarnosti Europske unije za službe spašavanja

Slika 2022/02/02-02-000.jpg

Državna tajnica za europske i međunarodne poslove i fondove Europske unije Ministarstva unutarnjih poslova Terezija Gras, u svojstvu ovlaštene potpisnice Tijela odgovornog za provedbu financijskog doprinosa, potpisala je novih sedam ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava

Foto: ilustracija

Potpisnici ugovora su DVD Resnik Zagreb, DVD Ivanja Rijeka, DVD Kašina, DVD Sesvetska Selnica, DVD Dragonožec, DVD Kupinečki Kraljevec te DVD Sesvete uz već prethodno potpisanih 19 ugovora vezanih za pokrivanje troškova službi spašavanja za zagrebački potres.

Uprava za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije Ministarstva unutarnjih poslova, u svojstvu Tijela odgovornog za provedbu financijskog doprinosa, u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga - Financiranje službi spašavanja za potrebe stanovništva pogođenog potresom od 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije dodjeljuje bespovratna sredstva za financiranje službi spašavanja za potrebe stanovništva do ukupno osiguranog iznosa od 60.000.000 kuna.

Sredstva se koriste za pokrivanje troškova intervencija službi spašavanja, troškova informiranja stanovništva pogođenog potresom i troškova humanitarne pomoći, što uključuje izvanrednu nabavu opreme za službe spašavanja uključujući informacijsko-komunikacijske sustave; održavanje, servisiranje i popravljanje opreme; troškove prehrane i povećane potrošnje goriva te električne energije.

Poziv koji je prethodio ovim ugovorima raspisan je 21. srpnja 2021. godine kao otvoreni trajni poziv, a zatvoren je 31. prosinca 2021. godine.

U sklopu Poziva zaprimljeno je 57 projektnih prijava s ukupnom zatraženom vrijednošću 69.534.974,94 kuna. Nakon provjere prihvatljivosti troškova i povlačenja prijava, sveukupna vrijednost prijava u obradi je oko 35.311.594,93 kune.

Potpisano je 26 ugovora ukupne vrijednosti 12.565.547,33 kuna.

Trenutno je otvoren Poziv na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava „Financiranje službi spašavanja za potrebe stanovništva nastalih kao posljedica serije potresa počevši od 28. prosinca 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko-posavske županije, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-bilogorske županije“ (FSEU.2022.MUP.) s alokacijom od 82.660.000,00 HRK  koji je objavljen 05. siječnja 2022. godine, a otvoren za prijave do 30. travnja 2022.
 

Pisane vijesti