Sjednica Vlade RH: Od 1. veljače 2022. godine u Hrvatskoj su na snazi nova pravila izdavanja EU digitalnih COVID potvrda

Slika /2022/ipv- vlada- 3.2.2022.jpg

U sustavu EU digitalnih COVID potvrda preboljenje se, ni u jednom slučaju, ne priznaje kao booster doza, bilo da je do preboljenja došlo prije ili nakon obavljenog cijepljenja

FOTO: YouTube Vlada RH

Danas, 2. veljače, održana je 99. sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova dr.sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović pojasnila aktualnosti vezane uz primjenu EU digitalnih COVID potvrda.

Od 1. veljače 2022. godine u Hrvatskoj su na snazi nova pravila izdavanja EU digitalnih COVID potvrda koja se odnose na izdavanje i rokove trajanja EU digitalnih COVID potvrda temeljem testiranja i  temeljem cijepljenja.

-„Potvrde izdane temeljem PCR testa i dalje vrijede 72 sata od trenutka uzimanja uzorka, dok potvrde izdane temeljem preboljenja vrijede 180 dana. Potvrde izdane temeljem booster doze vrijede 365 dana i u nacionalnoj upotrebi te prilikom prelaska preko graničnih prijelaza“, objasnila je državna tajnica Petrijevčanin Vuksanović te dodala kako potvrde izdane temeljem prve doze cjepiva, koje se prima u dvije doze, od sada vrijede isključivo za primjenu u nacionalnom zakonodavstvu te od 1. veljače s njima nije moguć prelazak granice. 

-„S obzirom na dosta upita bitno je naglasiti kako se u sustavu EU digitalnih COVID potvrda preboljenja ni u jednom slučaju ne priznaje kao booster doza, bilo da je do preboljenja došlo prije ili nakon obavljenog cijepljenja“, zaključila je Petrijevčanin Vuksanović.

Nadzori inspektora Ravnateljstva civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata provode se kontinuirano, kao i redovita nabava sve potrebne zaštitne opreme.

Pisane vijesti