Potpredsjednik Božinović na sjednici Vlade RH: Nažalost, ne otvara nam se mogućnost za popuštanje nekih mjera

Slika 2021/12/15-12-000.jpg

Na današnjoj sjednici Vlade potpredsjednik i ministar Božinović osvrnuo se aktualnu epidemiološku situaciju ali i druge teme iz djelokruga rada Ministarstva unutarnjih poslova

Foto: screenshot/YouTube

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izjavio je kako, unatoč višetjednom trendu smanjenja broja novozaraženih, zadnjih dana brojevi ipak stagniraju.
Nova varijanta Omicron širi se velikom brzinom diljem Europe. „Iako još nema dovoljno podataka, ono što zasad možemo pouzdano reći je da je to širenje višestruko brže od delta varijante koja nas je snažno pogodila u četvrtom pandemijskom valu. To dovodi do pooštravanja protuepidemijskih mjera u nizu europskih zemalja, a iz iskustva znamo da bi Omicron, ukoliko se bude značajnije širio po Europi, mogao relativno brzo postati dominantna varijanta i obilježiti peti val pandemije“, istaknuo je ministar Božinović te dodao:
„To nam, nažalost, ne otvara mogućnost da razmišljamo o popuštanjima nekih ograničenja i zato, danas, Stožer civilne zaštite donosi sedam novih odluka na nacionalnoj razini“.


Javna okupljanja s više od 100 osoba – samo odobrenje ŽZJZ
Pet odluka odnosi se na ograničavanje okupljanja, privremenu zabranu i ograničavanja prelaska preko graničnih prijelaza, korištenje zaštitnih maski za lice, rad trgovina i javni prijevoz, koje se produljuju do 31. prosinca 2021. godine.
„S tim da, u odluci o ograničavanju okupljanja imamo novinu koja se odnosi na održavanje javnih okupljanja i događanja na otvorenom prostoru s više od 100 osoba, a ista se mogu održati samo ako to odobri nadležni županijski zavod za javno zdravstvo, a ne kao do sada, Hrvatski zavod za javno zdravstvo“, pojasnio je ministar Božinović.

Zabrana se više ne odnosi na dolaske iz Hong Konga
Šesta odluka odnosi se na izmjenu odluke kojom se privremeno zabranjuje ulazak u Republiku Hrvatsku osobama koje dolaze ili su boravile zadnjih 14 dana u područjima gdje je po prvi puta detektirana Omicron varijanta virusa. Novina je da se zabrana ulaska više ne odnosi na osobe koje dolaze s područja Hong Konga.

Za korisnike centara za socijalnu skrb, njihovu pratnju i druge osobe
„Na prijedlog Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike donosi se nova odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere u djelatnosti socijalne skrbi, kojom se uvodi obvezno testiranje na virus Sars-Cov-2 i za zaposlenike centra za posebno skrbništvo. Odlukom se obveza predočenja EU digitalne COVID potvrde ili drugog dokaza o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju, uvodi za korisnike centara za socijalnu skrb, njihovu pratnju i druge osobe koje u prostore centara dolaze na poziv ili u unaprijed dogovorenom terminu“, objasnio je ministar Božinović.
 
Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o isplati materijalnih prava i drugih naknada državnim službenicima zaposlenima na poslovima protuminskog djelovanja
Vlada Republike Hrvatske i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, zaključili su 20. prosinca 2017. godine Kolektivni ugovor za javne službenike i namještenike Hrvatskog centra za razminiranje, a 20. prosinca 2018. godine Vlada je donijela Odluku o isplati materijalnih prava i drugih naknada državnim službenicima zaposlenima na poslovima protuminskog djelovanja, s ciljem nastavka isplate materijalnih prava i drugih naknada ugovorenih naprijed navedenim kolektivnim ugovorom preuzetim zaposlenicima Hrvatskog centra za razminiranje, koji od 1. siječnja 2019. godine, u Ministarstvu unutarnjih poslova obavljaju poslove protuminskog djelovanja u visini na način koji je ugovoren tim Kolektivnim ugovorom do roka njegovog važenja.
„S obzirom da rok istječe 20. prosinca 2021. godine, predlažemo da Vlada donese odluku o izmjeni Odluke o isplati materijalnih prava i drugih naknada državnim službenicima zaposlenima na poslovima protuminskog djelovanja do stupanja na snagu zakona kojim će se urediti plaće državnih službenika“, zaključio je ministar Božinović, a članovi Vlade jednoglasno su prihvatili.
 
Mišljenje Hrvatskome saboru na Prijedlog zaključka o raspravi o COVID putovnicama
Vezano uz predmetni prijedlog Kluba zastupnika Mosta, bitno je reći da su sve Odluke koje je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske utemeljene na Zakonu o sustavu civilne zaštite i Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te se radi transparentnosti objavljuju u „Narodnim novinama“.
„Podsjećam da Ustavni sud, u svom rješenju od 14. rujna 2020., ne dovodi u pitanje ovlast Stožera civilne zaštite za donošenje odluka te obzirom da je Hrvatski sabor donošenjem prethodno navedenih Zakona, a Zakon o dopuni Zakona o sustavu civilne zaštite je donesen dvotrećinskom većinom, već izrazio stajalište o načinu i tijelu ovlaštenom za donošenje mjera potrebnih za sprječavanje širenja bolesti COVID-19“, istaknuo je ministar Božinović.

Prijedlog Kluba zastupnika Mosta o donošenju predmetnog Zaključka Vlada jednoglasno nije prihvatila.
 

Pisane vijesti