Potpredsjednik i ministar Božinović na 89. sjednici Vlade RH

Slika /2021/12/ministar-vlada- 10.12.2021..jpg

„Kako bi se nastavio trend pada novooboljelih, poštivanje epidemioloških mjera i cijepljenje su naši najvažniji aduti u borbi protiv širenja virusa“ – istaknuo je ministar Božinović te dodao kako u ovom trenutku nije bilo potrebno donositi nove mjere

FOTO: YouTube Vlada RH

Na samom početku današnje sjednice Vlade Republike Hrvatske, premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je, na sastanku Vijeća ministara Europske unije u konfiguraciji ministara unutarnjih poslova, Vijeće jednoglasno zaključio da je Republike Hrvatska ispunila nužne uvjete za potpunu primjenu schengenske pravne stečevine.

„Cilj nam je bio da prva formalna odluka o procesu donošenja odluka na razini Vijeća, kad je riječ o članstvu Hrvatske u schegenskom prostoru, bude usvojena za vrijeme slovenskog predsjedanja. To se upravo jučer i dogodilo. To znači da smo napravili vrlo kvalitetan posao ispunivši vrlo zahtjevne tehničke i pravne kriterije“, zaključio je premijer Plenković.
 
Aktualno stanje vezano uz koronavirus

Od posljednje sjednice Vlade Republike Hrvatske, Stožer civilne zaštite nije donosio nove odluke na nacionalnoj razini.

„Vidimo da brojke zadnjih dana pokazuju pad novooboljelih osoba od koronavirusa, tako da smo procijenili u ovom trenutku nije bilo potrebno donositi nove mjere. Međutim, još uvijek se ne smijemo opustiti zbog pojave varijante virusa Omicron. S tim u vezi, podsjećam da je Hrvatska bila jedna od prvih, među zemljama u Europske Unije, koja je poduzela mjere za njegovo usporavanje. Unatoč tome, u Hrvatskoj trenutno imamo potvrđena tri slučaja zaraze novim sojem, što nije iznenađenje s obzirom na trenutnu situaciju u svijetu“, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Prema najnovijim podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, trenutno su potvrđena 402 slučaja zaraženih osoba Omicronom u 21 zemlji Europskog gospodarskog područja, među kojima je i Hrvatska, dok je izvan Europske unije prijavljeno 1.378 potvrđenih slučajeva u 36 zemalja.  Ukupno je na globalnoj razini do sada zabilježeno 1.780 potvrđenih slučajeva u 57 zemalja.

„Dakle, borba s virusom se nastavlja, a zahvaljujući dosadašnjim naporima u suzbijanju njegova širenja, dobro znamo što nam je činiti. Kako bi se nastavio trend pada novooboljelih, poštivanje epidemioloških mjera i cijepljenje su naši najvažniji aduti u borbi protiv širenja virusa. Siguran sam da nitko ne želi ponovni veliki skok oboljelih nakon Adventa, Božića i Nove godine. Stoga apeliram na građane da maksimalno izbjegavaju razna nekontrolirana i rizična okupljanja prilikom blagdana, osobito u zatvorenim prostorima te održavanje misnih slavlja prate na otvorenom prostoru ispred vjerskih objekata ili putem tv prijenosa, kako bi se mogući kontakt s virusom sveo na minimum“, zaključio je ministar Božinović.

 
Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti

„S obzirom da je, u odnosu na prijedlog zakona, tekst konačnog prijedloga dorađen samo u nomotehničkom smislu, podsjetio bih samo da se izmjene i dopune Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti u bitnom predlažu radi usklađivanja s izmjenama i dopunama Zakona o fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz Nuklearne elektrane Krško te usklađivanja s odgovarajućim odredbama Direktiva Vijeća Europske unije“, obrazložio je ministar Božinović te predložio da Vlada Republike Hrvatske donese zaključak kojim se utvrđuje Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti.

Vlada Republike Hrvatske jednoglasno je prihvatila Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti te ga upućuje Hrvatskom saboru na drugo čitanje.

Pisane vijesti