Potpredsjednik Božinović o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti

Slika /2023/2/sjednica%20vlade_bozinovic_23_2_2023.jpg

Odredbe navedenog Zakona dodatno se usklađuju s odredbama Direktive 2013/33/EU i Direktive 2013/32/EU jer je dosadašnja praksa pokazala da je nužno prilagoditi zakonski okvir

Foto: YouTube Vlada RH

Na današnjoj, 196. sjednici, Vlada Republike Hrvatske donijela je zaključak kojim se utvrđuje Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i uputila ga Hrvatskom saboru na drugo čitanje.
 
Naime, odredbe predmetnog Zakona dodatno se usklađuju s odredbama Direktive 2013/33/EU i Direktive 2013/32/EU jer je dosadašnja praksa pokazala da je nužno prilagoditi zakonski okvir.
 
„Obzirom da su u odnosu na tekst koji je upućen u prvo čitanje razlike uglavnom nomotehničke prirode, dozvolite da podsjetim na najvažnije izmjene i dopune koje se ovim Zakonom propisuju“, uvodne su riječi su potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića koji je u nastavku podsjetio na izmjene i dopune koje se odnose na tražitelje međunarodne zaštite (osobe u postupku), a zatim je spomenuo i nekoliko ključnih izmjena koje se odnose na azilante i strance pod supsidijarnom zaštitom (osobe koje su dobile status u RH).
 
Najvažnije izmjene koje se odnose na tražitelje međunarodne zaštite:
 
  • propisati da je poseban skrbnik dužan što je prije moguće poduzeti sve radnje za spajanje djeteta bez pratnje s obitelji,
  • uvodi se dodatna mogućnost podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu u pisanom obliku za tražitelje s određenim zdravstvenim poteškoćama,
  • skraćuje se rok za stjecanje prava na rad tražitelja s 9 na 6 mjeseci i
  • propisuje se mogućnost medicinskog vještačenja radi utvrđivanja izloženosti proganjanju ili riziku od trpljenja ozbiljne nepravde.
 
Najvažnije izmjene koje se odnose na azilante i strance pod supsidijarnom zaštitom:
 
  • urediti trajanje privremenog smještaja u prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite,
  • iznimno, propisuje se i mogućnost privremenog korištenja stambene jedinice u državnom vlasništvu i nakon proteka dvogodišnjeg prava na smještaj, uz definiranje sudjelovanja u plaćanju troškova te ,
  • Ministarstvo nadležno za upravljanje državnom imovinom može stambene jedinice u vlasništvu Republike Hrvatske ustupiti na upravljanje jedinicama lokalne i područne samouprave radi smještaja azilanta i stranca pod supsidijarnom zaštitom.
 
Vlada Republike Hrvatske utvrdila je Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i uputila ga Hrvatskom saboru na drugo čitanje.


 

Pisane vijesti | Međunarodna zaštita