Potpredsjednik Vlade Božinović na svečanoj Skupštini Sindikata policije Hrvatske

“Povećali smo plaće policijskih službenika te vratili dostojanstvo ljudima na kojima počiva mir i sigurnost naše države“, rekao je potpredsjednik Božinović 

FOTO: Sindikat policije Hrvatske 

U petak, 12. travnja, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović prisustvovao je na svečanoj Skupštini Sindikata policije Hrvatske. Skupštini su nazočili predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić, glavni tajnik SPH-a Edin Sarajlić, glavne povjerenice i povjerenici SPH-a, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, Boris Kunst, dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Koprić te predstavnici Sindikata policije Hrvatske.
 
U svom obraćanju, potpredsjednik i ministar Božinović istaknuo je kako Ministarstvo unutarnjih poslova intenzivno radi na jačanju kapaciteta granične policije: „Dostigli smo europsku razinu u tehničkoj i infrastrukturnoj opremljenosti vanjske granice EU. Zakoniti prelasci granice time su postali lakši, a nezakoniti ulasci i kriminalitet nailaze na sve ozbiljniju i efikasniju prepreku u liku i djelu hrvatskih policajaca, najjače granične policije u Europi. Povećana je djelotvornost upravljanja migracijskim tokovima, s kojima će se policija baviti desetljećima koja su pred nama“, istaknuo je ministar te dodao kako je u sedam godina, u opremanje i operativnu potporu graničnoj policiji, uloženo gotovo 240 milijuna eura.
 
Povećanje koeficijenata i visina plaća
 
„Paralelno, ulažemo u najvrjedniju sastavnicu našeg sustava, a to su naši ljudi. U prvom razdoblju, na početku mog dolaska na čelo Ministarstva i pregovora sa Sindikatom policije Hrvatske, fokus je bio na ispravljanju prijašnjih nepravdi, oduzimanja i smanjivanja koeficijenata. To je uključivalo povrat određenih prava, prvenstveno koeficijenata i visina plaća“, izjavio je ministar Božinoviće te nastavio:
 
„U drugom razdoblju, nakon što smo potpisali nekoliko sporazuma o povećanju koeficijenata i plaća, uvijek se vodeći načelom da treba najviše pomoći onima koji imaju najniža primanja, krenulo se s idejom da plaća policijskog službenika, početnika, dođe do 1000 eura i da početni koeficijent bude 1,0. Sada smo to premašili te u prosjeku, policajac, uz prekovremene sate, noćna dežurstva i ostalo što se u našem mandatu isplaćuje, može očekivati i do 2000 eura plaće“.
 
Porast plaća policijskih službenika srednje stručne spreme bez staža u odnosu na 2018. godinu iznosi 119,38%. Osigurana su i značajna sredstva kako bi se počela primjenjivati odredba o otpremninama policijskim službenicima.

„Meni je najvažnija spoznaja da smo vratili dostojanstvo ljudima na kojima počiva mir i sigurnost naše države“, zaključio je ministar.
 
Sigurnost kao imperativ hrvatske policije
 
„Sigurnost zasigurno nije sve u životu, ali istina je i da je sve ništa bez sigurnosti i onih policijskih službenika i službenica koji zbog toga riskiraju i svoje živote. Posao još nije završen, jer rad na boljim uvjetima, rastu plaća i unaprjeđenju rada policijskih službenika, naša je stalna misija. Zato sam zahvalan na suradnji Sindikatu policije Hrvatske, prije svega na stvorenoj atmosferi u kojoj smo na prvo mjesto stavili interese i potrebe hrvatske policije“, kazao je ministar Božinović te istaknuo kako redoviti sastanci s reprezentativnim sindikatima potvrđuju uspješnu izgradnju kvalitetnog socijalnog dijaloga.
 
„Zato smo sustavno i strateški mogli riješiti mnoge naslijeđene probleme. I ubuduće Ministarstvo unutarnjih poslova mora biti otvoreno za svaku dobru, realnu i financijski izvedivu inicijativu. Mali dodatak - sve navedeno učinili smo s približno istim proračunskim sredstvima s kojima su raspolagali i naši prethodnici“, zaključno je dodao.
 
Značajni projekti i ostvarena postignuća
 
„Vodili smo računa i o pravnom okviru policijskog posla, izmijenili dva temeljna zakona za postupanje policije - Zakon o policiji i Zakon o policijskim poslovima i ovlastima. To smo učinili u dijalogu s onima koji o tome znaju, u izvedbenom dijelu policijskog posla, puno više od nas, a mi smo usput i učili. Ozbiljnu pozornost posvetili smo ravnopravnoj zastupljenosti muškaraca i žena u policijskoj službi, od zapošljavanja do napredovanja. Otklonili smo nepravilnosti koje su našim policajkama zbog korištenja porodiljnog dopusta otežavale napredovanje u službi. Obnovili smo brojne radne i smještajne objekte, a netko je izračunao da smo u našem mandatu obnovili više toga nego u svim mandatima prije nas zajedno“, pojasnio je ministar Božinović te nastavio:
 
„Potpisali smo sporazume s nizom gradova i općina o subvencioniranju troškova stanovanja policijskih službenika, pogotovo u turističkim mjestima, u gradovima koji se s pravom diče velikim uspjesima u turizmu. I to smo postigli zajedno, jer u sve radne skupine aktivno su bili uključeni predstavnici Sindikata policije Hrvatske. To je bilo moguće jer smo se na našim prvim sastancima sporazumjeli, a onda u praksi dokazali da nam je cilj isti, a to je zadovoljan hrvatski policajac“.
 
Sindikat policije Hrvatske je prepoznat kao najbrojniji i najjači sindikat državnih službi. Dosadašnja suradnja u svakom je segmentu bila usmjerena prema jačanju položaja i prava zaposlenika.
 
„Stoga s iskrenim uvjerenjem da smo na dobrom, zajedničkom putu, jer još je dosta toga pred nama, želim svim članovima upravljačkih tijela Sindikata policije Hrvatske kao i svim njegovim članovima poželjeti svaki uspjeh u radu“, poručio je ministar Božinović.
 
 

Pisane vijesti