Potpredsjednik Vlade Božinović: Ništa se ne događa slučajno, niti je ovo jedina akcija policije

Slika /2022/4/preview.jpg

Na uspješnoj akciji hrvatskoj policije je čestitao predsjednik Vlade Andrej Plenković kao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović 

FOTO: HINA

Nakon što je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na današnjoj 113. sjednici Vlade čestitao hrvatskoj policiji na uspješno provedenoj akciji koja je bila usmjerena prema pripadnicima kriminalne skupine koja se bavi zlouporabom droga, izjavu je nakon sjednice dao i potpredsjednik te ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović:
 
  • Ja kao ministar mogu samo izraziti zadovoljstvo i čestitati glavnom ravnatelju Milini i njegovom timu iz Uprave kriminalističke policije i PNUSKOK-a, ali naravno i suradnji i koordinaciji s USKOK-om koja je dovela do ovog rezultata koji, ponavljam, nije slučajan.

Ministar Božinović osvrnuo se kratko i na stanje sigurnosti te naglasio kako zadnjih godinu dana bilježimo pad najtežih kaznenih djela kad su u pitanju ubojstva za nekih 16 posto, razbojništva za nekih 13 posto, teških krađa, ali bilježimo rast onih kaznenih istraživanja, odnosno kaznenih djela koja policija samoinicijativno istražuje i koja su rezultat strpljivog i profesionalnog rada. Nadalje je naveo odlične rezultate u otkrivanju krijumčarenja ljudi za 37 posto odnosno porast od gotovo 70 posto kada govorimo o istraživanjima korupcije.
 
  • Dakle, hrvatska policija se, sa svim ovim što radi, pozicionirala kao jedan od najpouzdanijih partnera, ako ne i najpouzdaniji partner međunarodnih policijskih i drugih sigurnosnih organizacija na ovom dijelu Europe – istaknuo je ministar Božinović.

Također je naglasio da je ojačana suradnja i s EUROPOL-om i s američkim agencijama, a konkretan rezultat jednog i drugog angažmana je činjenica da su Sjedinjene Američke Države ukinule vize za hrvatske državljane te Hrvatsku svrstale među tri europske države koje u ovom trenutku imaju privilegij sudjelovanja u programu Global Entry. Navedeni program omogućuje najbrži mogući prijelaz za nositelje hrvatskih putovnica preko američkih graničnih prijelaza i to u prosjeku za svega 90 sekundi.

Pored navedenog, odlični sigurnosni uvjeti i suradnja s partnerima omogućili su Hrvatskoj dovršetak tehničkog dijela priprema za Schengen.
 
  • Ništa se ne događa preko noći, ovo je plod dugotrajnog rada, koordinacije svih sastavnica Ministarstva unutarnjih poslova i ja još jednom mogu čestitati hrvatskoj policiji na ovom velikom rezultatu – zaključio je svoju izjavu potpredsjednik i ministar Božinović.


Vezana vijest: Video: Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene organiziranog kriminaliteta uhićeno deset osoba
 

Pisane vijesti