Premijer Plenković pohvalio rad hrvatske policije

Potpredsjednik i ministar Božinović na današnjoj sjednici Vlade izvijestio o provedbi Plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima za 2021.

FOTO: YouTube Vlada RH

U uvodnom obraćanju na danas održanoj 113. sjednici Vlade RH, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na veliku međunarodnu akciju koju je koordinirala hrvatska policija. Zahvalio se ministru Božinoviću te pohvalio kvalitetan rad hrvatske policije koja je, suradnjom s drugim policijama i ozbiljnim međunarodnim angažmanom, zadala vrlo ozbiljan udarac kriminalnoj skupini osoba koje se bave krijumčarenjem droga u međunarodnim okvirima.
 
Premijer Plenković je istaknuo: „Republika Hrvatska je država koja se tretira i koja jest sigurna destinacija sa vrlo dobrim pokazateljima stanja sigurnosti i želim zahvaliti radu policije uopće, ali isto tako pohvaliti ovu borbu protiv organiziranih kriminalnih skupina gdje se kontinuirano ostvaruju rezultati…“. Potom je iznio podatke o rekordnim količinama zaplijenjenih droga tijekom 2021. godine i to 256 kg heroina, 745 kg kokaina, 1190 kg kanabisa te kemijskih droga. Predsjednik Vlade je zaključio da se hrvatska policija u suradnji sa svojim partnerskim policijama drugih država pokazala vrlo učinkovitom i pouzdanom te da ovakvi rezultati ukazuju da možemo pridonijeti sprječavanju krijumčarenja i konzumiranja droga.
 
Izvješće o provedbi Plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima za 2021. godinu
 
Potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je da je u 2021. godini iz minsko sumnjivog područja isključeno 45 km2. Pritom je utrošeno 360.038.850,24 kn, odnosno 94% planiranih sredstava, od kojih 35% čine sredstva iz fondova Europske unije.
 
U odnosu na površinu koja je planirana za isključenje u Planu protuminskog djelovanja za 2021. godinu, sve površine su pregledane i razminirane, no zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na površini od 8,4 km2 nije provedena geodetska izmjera od strane ovlaštenih geodeta koja je formalni preduvjet  za izdavanje potvrde o isključenju područja iz minski sumnjivog područja.
 
Shodno navedenome površina od 8.4 km2 nije formalno isključena iz minski sumnjivog područja prošle godine već je to učinjeno ove godine, a zbog istoga razloga nisu u cijelosti utrošena ni sva planirana financijska sredstva u 2021 godini. U 2021. g. pronađeno je i uništeno 1 262 komada minsko eksplozivnih sredstava i 810 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava.
Na kraju 2021. godine površina minsko sumnjivog područja iznosi 204,4 km2  unutar 37 jedinica lokalne samouprave u 7 županija, a obilježena je s 8 022 oznake minske opasnosti.
 
U prošloj godini dogodila su se dva minska incidenta u Karlovačkoj županiji. Prvi je bio u općini Saborsko, kada je grupa od 18 migranata, državljana Pakistana, ilegalno ušla u Republiku Hrvatsku te su prolazili kroz minski sumnjivo područje. Pritom je stradalo 7 osoba, od čega jedna smrtno, dok su dvije teško, a četiri lakše ozlijeđene. Kod drugog minskog incidenta koji se dogodio u općini Vojnić nije bilo žrtava.
 
Područni uredi civilne zaštite na području 5 županija održali su ukupno 89 edukacija o minskoj opasnosti kojima je ukupno obuhvaćeno 4 165 osoba raznih dobnih skupina.
 
Ministar Božinović zaključno je istaknuo da je početkom 2021. godine minski zagađeno bilo 8 županija te da je tijekom 2021. godine minska opasnost u cijelosti uklonjena s područja Zadarske županije, dok se ove godine to isto planira za Požeško-slavonsko županiju.
 
Više vijesti:
VIDEO: Pripadnici ATJ Lučko spasili nezakonite migrante iz minski sumnjivog područja

Priopćenja