Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović informirao o novim odlukama i aktivnostima Stožera civilne zaštite

Slika 2020/10/ministar-vlada-14.10.2020.jpg

Donošenjem aktualnih odluka prethodili su radni sastanci s dionicima industrija koje su dobile nove preporuke te je uspostavljen partnerski odnos

FOTO: Vlada RH

Danas, 14. listopada 2020. godine, održana je 14. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je o novim odlukama i aktivnostima Stožera civilne zaštite.
 
Zbog kontinuiranog rasta broja novozaraženih u Hrvatskoj, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je 9. listopada održao tiskovnu konferenciju za medije na kojoj je najavljeno donošenje novih nužnih epidemioloških mjera i preporuka koje bi trebale pomoći u borbi s epidemijom COVID-19.
 
Od zadnje sjednice Vlade Stožer je donio ukupno 10 novih odluka, a među najznačajnijima je Odluka o ograničavanju društvenih okupljanja, kojom se uvodi mjera ograničavanja okupljanja u zatvorenim i na otvorenim prostorima na koja je pozvano više od 50 osoba.
 
„Organizatori ostalih društvenih okupljanja moraju 5 dana prije okupljanja zatražiti suglasnost nadležnog županijskog stožera civilne zaštite, a okupljanja za koja nije izdana suglasnost ne smiju se održati. Naravno, postoji cijeli niz organizacija okupljanja građana za koja su izdane posebne preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a odnose se na kulturno-umjetničke izvedbe, kino projekcije, pogrebe, vjerske obrede, izložbe i slično“, objasnio je ministar Božinović.
 
Što se tiče Odluke o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice, ta odluka je stupila na snagu i u odnosu na ranije kategorije, gdje su one bile preporučene, sad se maske trebaju koristiti i u uredima, gdje se ne može osigurati distanca od 2 metra. Što se odgojno-obrazovnih ustanova i visokih učilišta tiče, tu se i dalje primjenjuju preporuke vezane uz organizaciju obrazovnog sustava.
 
Odlukom o privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata, propisano je da radno vrijeme ugostiteljskih objekata ne smije biti dulje od 24 sata.

Također, pojačan je nadzor inspekcija civilne zaštite, a inspektori su obavili više od 20.000 inspekcija u posljednjih tjedan dana. Pripadnici Državne intervencijske postrojbe postavili su 6 kontejnera u zdravstvenim ustanovama u Gradu Zagrebu, Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.
 
Održan je i poseban sastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, a vezano uz organizaciju nadolazećih blagdana, prvenstveno blagdana Svih svetih, adventa i Božića.
 
„Naglasio bih kako su ovim odlukama prethodili radni sastanci s dionicima industrija koje su dobile nove preporuke kroz Odluku Stožera civilne zaštite te smo uspostavili partnerski odnos. Kad govorimo o ugostiteljstvu i turizmu, nekoliko takvih sastanaka je održano. Ono što bih posebno želio istaknuti jest da je naša intencija bila i ostala da taj dio djelatnosti ne doživi sudbinu ugostiteljstva koju možemo vidjeti u ostatku Europe, gdje se najveći dio takvih objekata mora pridržavati bitno skraćenog radnog vremena ili zabrane točenja alkohola ili ono što je pravilo u nizu zemalja jest da su takvi ugostiteljski objekti zatvoreni jer su proglašeni izvorom zaraze. Mi to nismo prihvatili kao praksu niti imamo takvu namjeru. Ukoliko postoje neke nejasnoće, Stožer je tu uvijek partner, čemu su se predstavnici te industrije mogli uvjeriti na prošlotjednim sastancima kao i upoznati s mjerama koje će se primjenjivati u ugostiteljskim objektima“, zaključio je ministar Božinović. 

Pisane vijesti