Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović o epidemiološkoj situaciji i aktualnim odlukama Stožera civilne zaštite

Slika /2022/ministar- vlada- 27.1.2022.jpg

„Za pacijente i njihovu pratnju prilikom prijema u bolnice te za pacijente koji dolaze u domove zdravlja radi primarne zdravstvene zaštite ili trebaju hitnu medicinsku pomoć ništa se nije promijenilo, odnosno sve kategorije osoba koje do sada nisu trebale predočiti EU digitalnu COVID potvrdu prilikom dolaska u zdravstvene ustanove, to i nakon ove odluke ne trebaju i neće trebati“ – istaknuo je ministar Božinović

FOTO: YouTube Vlada RH

Danas, 27. siječnja, održana je 98. sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović podsjetio kako je Stožer civilne zaštite RH donio četiri nove odluke. Njima se odluke o uvođenju obveznog testiranja u zdravstveni i sustav djelatnosti socijalne skrbi te za državne i javne službe formalno-pravno usklađuju sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koji je stupio na snagu 25. prosinca 2021. godine.

„Ovom prilikom želim još jednom naglasiti da se za pacijente i njihovu pratnju prilikom prijema u bolnice te za pacijente koji dolaze u domove zdravlja radi primarne zdravstvene zaštite ili trebaju hitnu medicinsku pomoć ništa nije promijenilo. Sve kategorije osoba koje do sada nisu trebale predočiti EU digitalnu COVID potvrdu prilikom dolaska u zdravstvene ustanove, to i nakon ove odluke ne trebaju i neće trebati“, napomenuo je ministar Božinović te dodao:

„Također, želio bih najaviti da će Stožer do kraja ovog mjeseca revidirati odluke kojima su ograničena okupljanja, javni prijevoz, rad trgovina, korištenje medicinskih maski za lice i prelazak preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ukoliko ne dođe do značajnije promjene epidemiološke situacije, primjena odluka će se produžiti do kraja veljače“.

S obzirom da još nije dostignut vrhunac ovog vala izazvanog varijantom Omicron, ministar Božinović još je jednom pozvao sve na odgovorno ponašanje i pridržavanje svih općih epidemioloških mjera te svih mjera koje su uvedene odlukama Stožera ili su sadržane preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

„Kao dobar primjer suradnje i shvaćanja epidemiološke situacije, pa i odgovornog ponašanja, mogu spomenuti kontakte koje su ovih dana imali Stožer i Ministarstvo kulture i medija s organizatorima koncerata. Naime, povodom najave organizacije većih koncertnih događanja, Stožer i Ministarstvo kulture i medija poveli su otvoreni dijalog s organizatorima koncerata razmatrajući mogućnost odgode istih koji su predviđeni za održavanje u veljači. Organizatori trenutno najvećih događanja, zajedno s izvođačima, vodeći se prije svega brigom o zdravlju ljudi, izrazili su spremnost da velike koncerte odgode za ožujak, kada se ipak nadamo povoljnijoj epidemiološkoj situaciji i vjerojatno liberalnijim mjerama za održavanje ovakvih događanja“, zaključio je ministar Božinović.

Pisane vijesti