Priopćenje: Olujno nevrijeme i kiša 2. i 3. veljače 2019. godine

Obilne kišne oborine pale su tijekom 2. veljače i tijekom noći na 3. veljače na širem području Istarske, dijelu Primorsko-goranske županije (poglavito Gorski kotar, Rijeka, Lovran, Matulji) i dijelu Ličko-senjske županije (šire područje Gospića).
Navedeno je bilo i najavljeno upozorenjem DHMZ-a.

Obilna oborina u relativno kratkom vremenu izazvala je vrlo nagli porast pojedinih vodotokova i pojavu oborinskih voda. Proglašeno je izvanredno stanje na pojedinim zaštitnim vodnim građevinama  odnosno izvanredne mjere obrane od poplava na pojedinim dionicama sljedećih rijeka i rječica: Raša, Mirna, Dragonja, Jadova, Kupa, Boljunčica, Novčica i Bogdanica.

U Ličko-senjskoj i Primorsko-goranskoj županiji zaprimljene su dojave o izljevanju vode i pojavi odrona na nekoliko prometnica. Prometnice su otvorene nakon povlačenja vode ili raščišćavanja.
Na području Istarske županije uglavnom uslijed pojave oborinskih voda došlo je do plavljenja podrumskih prostorija i nižih dijelova objekata te prometnica.

Zbog izljevanja vode iz dijela obuhvatnih kanala br. 1 i br. 3 Hidromelioracijskog sustava Donje Raše došlo je poplavljivanja jednog objekta i popljoprivrednih površina Krapanjskog polja.
Županijski centar 112 Pazin primio je više dojava i zahtjeva od građana za intervencijom žurnih službi.

3. veljače od 7 sati vatrogasci su imali ukupno 50 intervencija ispumpavanja uglavnom na području Pule (33 intervencije) i na području Labina, Buzeta, Pazina i Rovinja. Pojedine intervencije ispumpavanja još su u tijeku.
Zaposlenici Hrvatskih voda bili su u stalnom obilasku zaštićenih vodnih građevina te pripravni intervenirati u slučaju potrebe.

Primljene su i dojave o odronima kamenja i blata na kolnike, a otklonjeni su tijekom noći i jutra.

Kratko vrijeme bila je u prekidu opskrba električnom energijom na području općina: Svetvinčenat, Barban Kršan i Žminj. Zbog izlijevanja vode na kolnik na DC64 (dionica Pazin-Vozilići kod mosta Potpićan promet se odvijao ograničeno od 22:45 do 01:00 sati, a iz istog razloga zatvorene su bile i lokalne ceste prema brani Butonega te za naselja: Opatiju, Škuljare i Žonte (Buzet) i Škudeline (Buje).

Tijekom jutra vodostaji svih rijeka i rječica u navedenim županijama, a na čijim pojedinim dionicama su proglašene mjere su u padu pa se stanje postupno normalizira.

Sve mjere izvanrednog stanja na pojedinim zaštitnim vodnim građevinama i većina izvanrednih mjera obrane od poplave na vodotocima u Istarskoj županiju su ukinute. Na snazi je još mjera izvanredne obrane od poplava na branjenom području Mali slivovi Mirna-Dragonja i Raša-Boljunčica, dionica E.22.3 Rijeka Mirna - donji tok, a ukidanje iste očekuje se tijekom dana.

TENDENCIJA I PROGNOZA VODOSTAJA  (DHMZ, 3.2.2019 od 7 sati)

SAVA: Vodostaji Save u Hrvatskoj su u porastu duž cijelog toka, u domeni od srednje visokih do srednje niskih voda. Od granice sa Slovenijom do Zagreba vodostaji su dosegnuli pripremno stanje obrane od poplava te se prolazak vrha vodnog vala očekuje danas u poslijepodnevnim i večernjim satima nakon čega slijedi opadanje vodostaja. Vodni val će se sljedećih dana očitovati na svim nizvodnim hidrološkim postajama gdje će mu doprinijeti i sve desne pritoke uslijed obilnih oborina u planinskom dijelu Dinarida. Vodni val ne bi trebao prouzročiti poplavljivanje  
 
KUPA: Vodostaji Kupe u gornjem dijelu su u stagnaciji s tendencijom opadanja, u domeni srednje visokih voda. U Karlovcu na Kupi i Korani vodostaji su dosegnuli pripremno stanje obrane od poplava te se tijekom poslijepodnevnih sati očekuje prolazak vrha vodnog vala, nakon čega slijedi opadanja vodostaja. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednjih i srednje visokih voda.

UNA: Vodostaji Une su u porastu s tendencijom porasta. U Hrvatskoj Kostajnici vodostaji su dosegnuli pripremno stanje obrane od poplava. Vrh vodnog vala bi kroz Hrvatsku Kostajnicu trebao proći 04.02.2019. tijekom poslijepodnevnih sati.

MURA I DRAVA: Vodostaji Mure su u porastu s tendencijom porasta, u domeni niskih voda. Vodostaji Drave su u gornjem dijelu u stagnaciji, a od Donjeg Miholjca su u blagom porastu. Vodostaji duž rijeke Drave imaju tendenciju porasta i u domeni su niskih voda.

DUNAV: Vodostaji su u stagnaciji s tendencijom blagog porasta, u domeni srednje niskih i izvanredne mjere obrane od poplava.

Priopćenja | Izvješća o stanju na terenu | Poplave