Prvi ovogodišnji seminar za policijske glasnogovornike

Slika topvijesti/2018/05_svibanj/glasnogovornici pu_00.jpg

Služba za odnose s javnošću MUP-a RH je i ove godine, u suradnji s Policijskom akademijom, organizirala specijalistički seminar za policijske glasnogovornike "Javni nastup i prezentacijske vještine"

FOTO: MUP RH

Prvi ovogodišnji seminar trajao je od 15. do 18. svibnja i održavao se u Uslužnoj jedinici Valbandon pored Pule, a okupio je glasnogovornike i policijske službenike za odnose s javnošću iz 20 policijskih uprava i policijske službenike za odnose s javnošću Kabineta ministra u sjedištu MUP-a.

Tijekom prvog dana seminara voditeljica Službe Marina Mandić osvrnula se rad u protekloj godini te dala smjernice za budući rad.

Izvješćivanje o radu Ministarstva unutarnjih poslova i hrvatske policije u protekloj godini bio je obilježen snažnijim proaktivnim pristupom te su policijske aktivnosti, u većem broju slučajeva nego ranije, bile popraćene video i foto materijalima s terena što je dovelo do boljeg i pozitivnijeg medijskog praćenja njenog rada.

Pored navedenog, medijska analiza pokazuje da se Ministarstvo unutarnjih poslova i policija u medijskom praćenju više/češće pojavljuje u odnosu na prijašnju godinu te da se pored policijskih tema sve više pojavljuju teme vezane uz zakonodavne aktivnosti, stanje nabave opreme i odore, kao i aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova na međunarodnom planu.  

Tijekom prošle 2017. godine Ministarstvo unutarnjih poslova zaprimilo je 14 526 upita, od kojeg broja 2 095 upita medijskih redakcija, dok su ostatak upita putem službenih adresa elektroničke pošte pitanja@mup.hr i policija@mup.hr postavili građani raspitujući se u najvećem dijelu o osobnim i putnim ispravama, vozačkim dozvolama, ali i nabavci i držanju oružja.

Kako bi glasnogovornici policijskih uprava i službenici za odnose s javnošću nastavili s kvalitetnim radom, kolege  Siniša Čižmek i  Josip Mišković održali su im predavanja i praktične vježbe iz područja prava za pristup informacijama te zaštite osobnih podataka, a pod „medijsko povećalo“ stavila ih je gđa Petra Neuner Geržinić kao kolegica iz struke novinarstva koja prati njihov rad.

Ove godine ostvarena je i suradnja s UNHCR-om te je glasnogovornik Jan Kapić u svom izlaganju skrenuo pažnju na medijsko izvješćivanje o osjetljivim skupinama, dok su u suradnji s gđom Ljekom Sedlar Koenig provedene vježbe neverbalne komunikacije i sigurnosti u nastupu. 

Krizne situacije u policijskom poslu, tragični događaji i izvješćivanje o njima, nose sa sobom i određenu količinu stresa. Kroz predavanja i vježbe g. Petra Fabijanića glasnogovornici i policijski službenici za odnose s javnošću razumjeli su način nastajanja stresa, tijek vlastitih misli i njihov utjecaj na emocije, kako to promijeniti da bi smanjili razinu stresa i lakše se nosili s njim.

Zadovoljni četverodnevnim specijalističkim seminarom, održanim predavanjima, polaznici su zadnjeg dana, u petak, primili potvrde o sudjelovanju.



Pisane vijesti