PU istarska: Rezultati projekta ''Zdrav za 5''

Slika topvijesti/2012/listopad/Zza5t1.jpg

U Policijskoj upravi istarskoj održana je konferencija za medije, na kojoj su predstavljeni rezultati projekta ''Zdrav za 5'', i to rezultati nacionalnog istraživanja i rezultati koji se odnose na Istarsku županiju. Rezultate projekta predstavili su voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber i nacionalni tehnički koordinator projekta ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Davor Čorko. Osim njih, na konferenciji su sudjelovali i predstavnici Policijske uprave istarske, voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović i voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Mile Orešković te predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Službe za prevenciju i izvan bolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Helena Mitrović, v.d. voditeljice i njen kolega Velimir Todorović.

Da podsjetimo, projekt ''Zdrav za 5'' je nacionalni preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, koji je usmjeren prema suzbijanju svih oblika maloljetničkih ovisnosti te pružanju pozitivnih životnih vrijednosti usmjerenih prema zaštiti okoliša i zdravim stilovima života. U sklopu tog projekta, provedeno je nacionalno istraživanje među učenicima osmih razreda osnovnih škola te učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola o njihovim navikama i stavovima u pogledu štetnosti konzumiranja alkohola, droga i igrama na sreću.

- Rezultati tog ulaznog anketiranja, provedenog na 284 učenika iz deset pulskih i dvije rovinjske škole, pokazali su da je čak 78% učenika osmih razreda konzumiralo alkohol, da je gotovo svaki treći učenik jednom ili više puta u životu konzumirao marihuanu ili hašiš, a da je više od trećine učenika udisalo ljepila ili neka druga otapala – svaka druga anketirana djevojčica u Istri. Što se tiče kockanja, samo u posljednjih mjesec, kockalo je ili se kladilo 25% učenika drugih razreda, a takve aktivnosti bile bi i učestalije da imaju više novaca'' navela je voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije.

O radu Službe za prevenciju i izvan bolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja govorila je v.d. voditeljica Helena Mitrović, koja je ista istaknula kako se na području Istarske županije posljednjih godina smanjuje broj registriranih ovisnika o heroinu, no istovremeno se povećava broj osoba koje su potražile pomoć zbog ovisnosti o marihuani i amfetaminima. Takve podatke potvrđuju i brojke Policijske uprave istarske o stanju i kretanju kriminaliteta droga, koje je prisutnima predstavio Voditelj službe organiziranog kriminaliteta Mile Orešković.

Naime, tijekom prošle godine evidentirano je 945 kaznenih djela iz domene zlouporabe opojnih droga, 815 zapljena droge i 781 prijavljeni počinitelj. Policijski službenici pronašli su i oduzeli najviše opojne droge marihuane, a procjenjuje se da se na području Istre godišnje zapljeni oko 30 kilograma te droge. Također je zabilježen i trend pokušaja ilegalnog uzgoja cannabisa, kako na otvorenim prostorima, tako i u zatvorenim prostorima (tzv. indoor plantaže) pa je tako prošle godine oduzeto 212 stabljika cannabisa. Orešković je također napomenuo da su od 1. siječnja ove godine na snagu stupile izmjene Kaznenog zakona, prema kojima je posjedovanje manje količine opojnih droga prebačeno u sferu prekršaja, dok je posjedovanje većih količina opojnih droga i dalje u kaznenoj domeni.

Budući za suzbijanje problematike zlouporabe opojnih droga nije dovoljno samo represivno djelovanje policije, Voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović istaknula je kako policijski službenici kontinuirano, u suradnji s mjerodavnim službama i institucijama, provode i cijeli niz aktivnosti s ciljem sprječavanja i suzbijanja problematike zlouporabe opojnih droga, ali i drugih oblika ovisnosti. Tijekom godine, a pogotovo za vrijeme mjeseca borbe protiv ovisnosti, policijski službenici provode edukacije učenika osnovnih i srednjih škola, organiziraju javne tribine, radionice i druge manifestacije, kojima je cilj suzbijanje svih oblika ovisnosti i promoviranje zdravih stilova života. Kao što su zaključili svi sudionici konferencije, da bi se uspješno riješio problem ovisnosti, potrebno je zajedničko preventivno i represivno djelovanje svih subjekta društva, od roditelja, škole, policije, mjerodavnih institucija i udruga pa sve do medija.



Pisane vijesti