Razriješeno 12 kaznenih djela prijevare na području Hrvatske

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/NOVAC/euri_oduzeti.jpg

Foto: Ilustracija 

Policijska uprava karlovačka je u suradnji s policijskim upravama: zagrebačkom, sisačko-moslavačkom i istarskom, te Općinskim državnim odvjetništvom u Karlovcu provela koordiniranu akciju i opsežno kriminalističko istraživanje zbog kaznenih djela prijevara počinjenih na području Hrvatske.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da postoji osnova sumnje da su 44-godišnjak i 40-godišnjakinja tijekom ožujka i travnja 2013. godine kontaktirali oštećenike s područja raznih župnih ureda u Hrvatskoj, neistinito im pri tome predočavajući da će za te župe donirati novčana sredstva u iznosima od više desetaka tisuća eura, te da im se u tu svrhu predaju novčani iznosi od pet do 20 tisuća eura. Nakon što su im pojedini oštećenici, povjerovavši u istinitost njihovih navoda, predali novčane iznose, osumnjičeni bi novac zadržali za sebe, a obećane donacije nisu uplatili.

Materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima je više desetaka tisuća eura.

Zbog sumnje da su 44-godišnji hrvatski državljanin i 40-godišnja državljanka Bosne i Hercegovine počinili ukupno 12 kaznenih djela prijevare, opisano u članku 236. st. 2. Kaznenog zakona (od čega je devet kaznenih djela bilo u pokušaju, a tri su dovršena), oni su 16. svibnja uzkaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku, a potom dovedeni i na Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu.



Pisane vijesti