Sigurno u prometu i natjecanje zagrebačkih školskih prometnih jedinica

Slika topvijesti/godina_2009/svibanj/puz_natjecanje01.jpg

Na natjecanju školskih prometnih jedinica na biciklističkom poligonu ocjenjivala se vožnja biciklom, uz poštivanje prometnih propisa, dok se na natjecanju Sigurno u prometu ocjenjivala vještina i spretnost upravljanja biciklom. Naime, Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa 2006. - 2010. kojeg je prihvatila Vlada RH

Zagrebačka Osnovna škola Lovre pl. Matančića danas je bila domaćin 12. natjecanja školskih prometnih jedinica Grada Zagreba i Zagrebačke županije te natjecanja pod nazivom Sigurno u prometu koje se ove godine održalo po 17. put. Natjecanja su počela u 8.30 sati, a organizirali su ga Odjel za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave zagrebačke, HAK, Autoklub Siget i OŠ Lovre pl. Matančića. Oba natjecanja sastojala su se od pismenog i praktičnog dijela. Učenici su na biciklističkom poligonu morali pokazati koliko poznaju prometna pravila i prometne znakove.

Na natjecanju školskih prometnih jedinica na biciklističkom poligonu ocjenjivala se vožnja biciklom, uz poštivanje prometnih propisa, dok se na natjecanju Sigurno u prometu ocjenjivala vještina i spretnost upravljanja biciklom. Naime, Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa 2006. - 2010. kojeg je prihvatila Vlada RH, kao jedna od strateških aktivnosti određeno je obrazovanje predškolske i školske djece, a isto je planirano i Planom godišnjeg preventivnog djelovanja Odjela za sigurnost cestovnog prometa PUZ-a, koji se provodi u različitim akcijama. 

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama predviđeno je “da na području ili u neposrednoj blizini osnovnih škola postoji osiguranje prijelaza djece preko kolnika ili obilježenog pješačkog prijelaza koje mogu obavljati i pripadnici školskih prometnih jedinica". U školskoj godini 2008./09. na području PUZ-a djeluje 26 školskih prometnih jedinica s ukupno 746 pripadnika, od čega su 23 jedinice u Zagrebu, a preostale tri u Zagrebačkoj županiji. Prometne jedinice financirali su gradovi Zagreb, Velika Gorica, Zaprešić i Jastrebarsko, dok je  Odjel za sigurnost cestovnog prometa PUZ-a osposobio pripadnike za rad, te ih, uz njihove učitelje, i dalje nadzire i usmjerava.


Stranica