​Sjednica Vlade: Ovotjedne aktualnosti o radu Stožera i Strategija integriranog upravljanja granicom

Slika /2021/05/ministra- vlada- 13.5.2021.jpg

Poduzima se sve kako bi se građanima i poduzetnicima olakšala svakodnevnica i poslovanje, naglasio je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Božinović

Na današnjoj, 65. sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je o aktualnostima  vezano uz korona virus, te je podnio XV. Izvješće o provedbi Strategije integriranog upravljanja granicom.

EU digitalne COVID potvrde

Na početku sjednice, potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Božinović ukratko je pojasnio sve novosti koje od danas vrijede u odnosu na uvjete ulaska u Republiku Hrvatsku i izdavanje EU digitalnih COVID potvrda.
„Danas je stupila na snagu Uredba o EU digitalnim COVID potvrdama. Hrvatski nacionalni sustav za njihovo izdavanje u produkciji je od 1. lipnja, a Ministarstvo unutarnjih poslova integriralo je validaciju potvrda u Nacionalni granični Informacijski sustav. Potvrdu je dosad preuzelo više od 300 tisuća naših građana, a u sustavu je dosad evidentirano 54 tisuće prelazaka hrvatske granice s EU digitalnom COVID potvrdom izdanom u 23 države“, pojasnio je potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova, podsjetivši da se EU digitalne COVID potvrde mogu preuzeti putem portala e-Građani i u ispostavama HZZO-a, te da su sve informacije objavljene na mrežnim stranicama:  https://www.eudigitalnacovidpotvrda.hr/

Podsjetio je i da je objavljena mobilna aplikacija za validaciju QR kodova CovidGO, koja će olakšati provjere valjanosti EU digitalnih COVID potvrda. Besplatna je i dostupna na on-line trgovinama, već neko vrijeme na Apple App Storeu , a od danas i na Google Play Storeu, rekao je Božinović.

Također je naglasio da se poduzima sve kako bi se građanima i poduzetnicima olakšala svakodnevnica i poslovanje: „Kako bi se organizatorima događanja, posjetiteljima i turistima dodatno olakšalo dobivanje digitalnih potvrda o testiranju, svi ovlašteni laboratoriji mogu zatražiti pristup na Centralni zdravstveni sustav, izravno u bazu pisati testiranja i izdati EU digitalnu COVID potvrdu na mjestu testiranja hrvatskim građanima, ali i strancima.“

Od danas je na snazi i nova odluka o granici, nastavio je Božinović: „Pojednostavljeno rečeno, građani EU, koji imaju EU digitalne COVID potvrde mogu ulaziti u Hrvatsku bez ikakvih ograničenja, naravno uz predočenje potvrda, koje mogu koristiti za sve manifestacije, kao što su koncerti, festivali, klubovi na otvorenom, sportski događaji, … za koje je propisan ulazak samo uz potvrde“.
Razumljivo je da svi državljani EU nemaju izdane EU digitalne COVID potvrde u njihovim državama, ostaje im i mogućnost prelaska granice uz predočenje odgovarajućih potvrda o preboljenju, cijepljenju ili testiranju, a i državljani svih nama susjednih zemalja mogu od danas u Hrvatsku dolaziti bez navođenja nužnosti putovanja, no također moraju predočiti jedan od dokaza – o preboljenju, cijepljenju ili testiranju. Drugim riječima, pojasnio je potpredsjednik i ministar Božinović, oni ulaze pod istim uvjetima kao i državljani EU, jedina je razlika što državljani EU imaju mogućnost korištenja EU digitalnih COVID potvrda.

Izvješće o Integriranom upravljanju granicom

„Iz Izvješća Međuresorne radne skupine za integrirano upravljanje granicom koja prati provedbu Strategije za prošlu godinu vidljivo je da nezakonite migracije i dalje ostaju jedan od najvećih sigurnosnih izazova s kojima se susreće Republika Hrvatska.

Broj nezakonitih prelazaka u 2020. godini je za 43,5 % veći u odnosu na 2019. kada je zabilježeno 20.278 ilegalnih migranata, dok je u 2020. godini zabilježeno njih 29.094.

Rezultat je to pojačane aktivnosti policije na zaštiti državne granice, s obzirom da istovremeno Republika Slovenija bilježi pad u 2020. od 11 % nezakonitih prelazaka, što je pokazatelj odličnog rada hrvatske policije na zaštiti granice“, uvodno je naglasio Božinović predstavljajući kolegama i predsjedniku Vlade RH izvješće o Integriranom upravljanju granice.

Također je naveo da se u prošloj godini broj policijskih službenika granične policije povećao za 250, te su se kontinuirano provodile obuke službenika s ciljem dodatnog podizanja svijesti o potrebi poštivanja temeljnih ljudskih prava na svim razinama, dok je Policijska akademija, također kontinuirano, provodila obuke usklađene sa Zajedničkim nastavnim programom za graničnu policiju Frontex-a.

„Ministarstvo unutarnjih poslova je u uvjetima pandemije COVID – 19, a u cilju realizacije uspješne turističke sezone osmislilo cjelokupni sustav epidemiološkog praćenja osoba koje su prelazile granicu kroz Nacionalni sustav za upravljanje državnom granicom, uključujući i sustav prethodne najave putnika EnterCroatia, te je i u 2020. godini provodilo operativnu akciju Sigurna turistička destinacija“, rekao je Božinović napomenuvši da se i tijekom prethodne godine nastavilo s tehničkim opremanjem, prvenstveno korištenjem sredstava EU fondova.
Na kraju, potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Božinović podsjetio je na još jednu bitnu stavku iz 2020. godine: „Nakon ponovljene schengenske evaluacije u studenom 2020. godine, nadležna tijela Europske unije 12. ožujka 2021. potvrdila su da je Republika Hrvatska uspješno zatvorila sva područja schengenskog acquisa.“

XV. Izvješće o provedbi Strategije za integrirano upravljanje granicom, jednoglasno je prihvaćeno.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica