Sjednica Vlade RH: Ministar Božinović o aktivnostima Stožera i ostalim temama iz djelokruga MUP-a

Slika 2020/12/ministar-%20vlada-17.12.2020.jpg

Ministar Božinović predstavio je novine koje se tiču Zakona o sustavu civilne zaštite, uvođenja sustava elektrokemijske zaštite novčanica u bankomatima, ustupanja stanova policijskim službenicima te mogućnostima putovanja i rada mladih na području Argentinske Republike

FOTO: HRT/screenshot

Danas, 17. prosinca 2020. godine, održana je 30. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite RH.

Aktivnosti Stožera

Od  zadnje sjednice Vlade Stožer je donio jednu odluku i to na prijedlog Stožera Osječko-baranjske županije, koja se vezuje na zabranu posjeta korisnicima ustanova socijalne skrbi i odraslih osoba s invaliditetom te na zabranu izlazaka korisnika, osim u iznimnim slučajevima.

Što se tiče provedbe nadzora mjera, inspektori Ravnateljstva civilne zaštite obavili su ukupno 985 nadzora te su izdali 12 usmenih upozorenja, kojima su tijekom nadzora otklonjeni nedostatci. Dio nadzora obavljen je suradnji s policijskim službenicima i inspektorima Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

„Pripadnici Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite proveli su 485 nadzora, prilikom čega je utvrđeno 113 nepravilnosti. Na licu mjesta otklonjeno je 76 nepravilnosti, a inspekciji je na daljnje postupanje upućeno 37 službenih zabilješki“, istaknuo je ministar Božinović.

Policijski službenici proveli su nadzor ukupno 7.044 objekta i događaja. U jednom objektu utvrđeno je kršenje mjera Odluka Stožera civilne zaštite.

Temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad, utvrđeno je ukupno 81 kršenje mjera samoizolacije od strane građana i za isto će biti podnijeti prekršajni nalozi. Evidentirana su 3 kaznena djela širenja i prenošenja zarazne bolesti sukladno članku 180. stavak 1., Kaznenog zakona.

Opremanje zdravstvenih ustanova

Operativne službe nastavile su s opremanjem zdravstvenih ustanova. Primatelji opreme su i ustanove socijalne skrbi s područja Grada Zagreba te svih županija. U Logističkim centrima ima oko 10,3 milijuna različitih artikala, odnosno 760 tona zaštitne opreme.

Ravnateljstvo civilne zaštite zaprimilo je 70 uređaja za ventilaciju, a radi se o neinvazivnim respiratorima koji su distribuirani medicinskim ustanovama, a također je planirana i isporuka 33.000 komada FFP3 zaštitnih maski prema medicinskim ustanovama, a do kraja ovog tjedna isporuka još 100.000 takvih maski.
 
Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sustavu civilne zaštite, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona

Svrha predloženih izmjena je pravilna implementacija dijela Direktive Europskog parlamenta i Vijeća od 4. srpnja 2012. godine o kontroli opasnosti od velikih nesreća koje uključuju opasne tvari.

„Ovim izmjenama i dopunama propisuje se definicija pojmova, obveza donošenja Odluke o izradi Vanjskog plana za slučaj opasnosti, uspostavlja se nadzor nad pravovremenošću donošenja Vanjskog plana, jasnije se razrađuje obveza pružanja informacija svim osobama koje bi mogle biti pogođene velikom nesrećom te se propisuje obveza obavještavanja druge države da nema prekogranične opasnosti od velike nesreće“, objasnio je ministar Božinović u odnosu na ovu točku.
 
Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti novčarskih institucija

Ovaj Zakon je u primjeni od studenoga 2015. godine, a njime su propisane mjere zaštite u poslovnicama novčarskih institucija.

Praćenjem imovinskih kaznenih djela posljednjih godina uočen je trend porasta kaznenih djela teških krađa provaljivanjem, odnosno „fizičkih“ napada na bankomate korištenjem eksplozivnih sredstava, kojih je u zadnje 3 godine počinjeno ukupno 89.

Ministar Božinović istaknuo je kako je, sukladno tome, predložena izmjena i dopuna Zakona koja je usmjerena na uvođenje sustava elektrokemijske zaštite novčanica te se njome uvode elektrokemijska zaštita u eksterne bankomate, odnosno izvan matičnih poslovnica te u interne bankomate, sukladno sastavljenim prosudbama ugroženosti i to u roku od 5 godina. Svaki novi eksterni bankomat mora, prije primjene, odmah biti opremljen sustavom elektrokemijske zaštite.

Vlada je prihvatila prijedloge oba Zakona te ih upućuje u daljnju proceduru Hrvatskom saboru.
 
Prijedlog odluke o davanju ovlasti Ministarstvu znanosti i obrazovanja za ustupanje stanova na privremeno korištenje Ministarstvu unutarnjih poslova

Temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske Ministarstvo znanosti i obrazovanja ustupilo je Ministarstvu unutarnjih poslova, na privremeno korištenje, 101 prazan stan u naselju Borovje, za vrijeme angažmana policijskih službenika na poslovima osiguranja tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

„U sanaciju tih stanova, Ministarstvo unutarnjih poslova već je uložilo 3,5 milijuna kn. S obzirom na to, a i suočeni s nedostatkom vlastitog stambenog fonda, zatražili smo od Ministarstva znanosti i obrazovanja da nam se ti stanovi ustupe na privremeno korištenje od 5 godina, radi dodjele policijskim službenicima koji nemaju riješeno stambeno pitanje“ - obrazložio je ministar Božinović.

Ministar Fuchs istaknuo je da su ti stambeni kapaciteti, koji su bili namijenjeni kao potpora znanstvenim novacima dok se ne snađu i pronađu stalan posao, trenutno prazni, a interes za istima je poprilično opao, stoga je navedena suradnja s Ministarstvom unutarnjih poslova dobro i logično rješenje. Tu inicijativu i suradnju dva resora pozdravio je i premijer Plenković, a članovi Vlade ovu su Odluku jednoglasno prihvatili.
 
Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Argentinske Republike o programu radnog odmora

Potpisivanjem predmetnog Sporazuma, odnosno realizacijom programa radnog odmora cilj je uzajamno odrediti uvjete ulaska, boravka, rada i zapošljavanja mladih i na taj način promicati veće međusobno razumijevanje i povezanost između državljana uključenih država.

„Uzimajući u obzir veličinu i značaj hrvatskog iseljeništva u Argentinskoj Republici te važnost održavanja kulturnih i običajnih veza između dviju država, s hrvatske strane utvrđeno je postojanje interesa za sklapanjem navedenog Sporazuma kako bi se mladima omogućilo putovanje i rad na području Argentinske Republike. Provedba predmetne Odluke neće zahtijevati dodatne troškove, već će se aktivnosti vezane uz istu obavljati u okviru redovne djelatnosti te financirati iz redovnog poslovanja“, zaključio je ministar Božinović.

Vlada je prihvatila Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje predmetnog Sporazuma.

Pisane vijesti