Sjednica Vlade RH: Ministar Božinović o svim aktivnostima Stožera RH uslijed razornog potresa

Slika /2020/12/ministar%2030.12..jpg

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u srijedu, 30. prosinca održana je 33. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite RH uslijed razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najprije se osvrnuo na Odluku o stavljanju izvan snage Odluke o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj  kojom je ukinuto izdavanje propusnica.

„Ja bih tu ponovio da je virus još uvijek prisutan i građani se pozivaju na oprez - na pridržavanje svih epidemioloških mjera. Ovu Odluku treba shvatiti samo u kontekstu olakšavanja rada svih žurnih službi i naravno pomoći stanovništvu Sisačko-moslavačke županije, a ne dovoditi u vezu s razvojem epidemije“, kazao je ministar Božinović, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite RH.

AKTIVNOSTI ZBOG POTRESA

Zbog razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko - moslavačke županije promptno se aktivirao sustav civilne zaštite te su na teren otišle sve raspoložive snage. Ravnateljstvo civilne zaštite je u kontinuiranoj koordinaciji sa Stožerom CZ SMŽ te je odmah prvi dan potresa mobilizirao i na teren uputio 48 inženjera statičara, koji su sa pripadnicima Državne intervencijske postrojbe obilazili područja Grada Siska i Petrinje i Gline te procjenjivali oštećenost objekata.

„Nakon jučerašnjeg još razornijeg potresa, na teren su u vrlo kratkom roku izašle dodatne snage sustava - Državna intervencijska postrojba, vatrogasci, HGSS, Hrvatski crveni križ, policija i vojska (više od 1000 pripadnika) koji su kontinuirano radili cijelu noć u pružanju pomoći stanovništvu i saniranju građevina koje bi ih zbog oštećenja mogle ugroziti“, kazao je ministar Božinović i dodao kako je na teren također poslano 65 timova hitne pomoći koje su prevozile bolesnike iz Siska, Petrinje i Gline za Zagreb.

S ciljem koordinacije svih aktivnosti pružanja pomoći i operativnih snaga sustava CZ, u Petrinji je sinoć podignuta i baza operacije sa zapovjedno komunikacijskim vozilom RCZ-a.

SMJEŠTAJ OSOBA

Osobe, kojima su domovi oštećeni u Sisku, smještene su  u osnovne škole prema mjestu boravka, a kojima su domovi oštećeni u Petrinji, u vojarnu „Pukovnik Predrag Matanović“, u Lječilište Topusko te u šatore koje podiže vojska.

Hrvatski Crveni križ  je organizirao prehranu i snabdijevanje unesrećenih osoba. Pomoć koja dolazi u  Sisak prikuplja se u Obrtničkoj školi Sisak u Fistrovićevoj ulici. Pomoć dostavljaju razne organizacije, udruge i pojedinci, a skuplja se na području cijele Republike Hrvatske.

Prema dostupnim informacijama Iz Logističkog centra u Jastrebarskom, kroz dva konvoja dopremljena je oprema u Sisačko-moslavačku županiju (350 kreveta, 560 madraca, 350 podnica, 7120 deka, 1440 paketa suhih obroka, 20000 litara pitke vode, 3 agregata).
 
MEĐUNARODNA POMOĆ

Ministar Božinović nadalje je izvijestio prisutne članove Vlade kako je aktiviran  Mehanizam Unije za civilnu zaštitu za traženje međunarodne pomoći u vidu šatora, električnih grijača, sklopivih kreveta, vreća za spavanje, kontejnera, balonska rasvjete i jake svjetiljke za unutarnji prostor.

„Već je stigla pomoć iz Slovenije u vidu 4 kontejnera. Pomoć iz Italije, a vjerojatno i Češke, Rumunjske i Grče dolazi tijekom dana. Bilateralno je ponuđena pomoć iz cijelog niza susjednih zemalja Europske unije na čemu im se naravno zahvaljujemo“, riječi su zahvale ministra Božinovića. 

APEL GRAĐANIMA

Još jednom bismo zamolili građane da, bez obzira na najbolje namjere, ne idu u  područja pogođena potresom, da se ne stvaraju gužve što otežavaju i usporavaju rad žurnih službi.

Onaj tko želi pomoći, umjesto odlaska na potresom pogođena područja, može to učiniti na drugi način, doniranjem financijskih sredstva ili humanitarnom pomoći u obliku prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština, odjeće i slično u koordinaciji sa Hrvatskim Crvenim križem.

Detaljnije upute o doniranju novčanih sredstava i potrepština nalaze se na web stranici Hrvatskog Crvenog križa.

Također, ponude za donacijama opreme, mehanizacije, građevinskog materijala ili pružanje nužnih usluga, mogu se uputiti na mail adresu: potres.petrinja@mup.hr

NADZOR MJERE SAMOIZOLACIJE

I na samom kraju današnjeg izlaganja ministar Božinović se osvrnuo na kršenje mjera propisanih odlukama Stožera CZ RH. Naime, Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija su u proteklom razdoblju izvršili 15.814 nadzora. Izdano je ukupno 75 usmenih upozorenja, a na licu mjesta otklonjeno 228 nepravilnosti. Pri tome je utvrđeno 39 prekršaja i tri kaznena djela zbog kršenja mjera propisanih odlukama Stožera CZ RH. Temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika utvrđeno je 169 kršenja mjera samoizolacije od strane građana i za isto će biti podnijeti prekršajni nalozi. Evidentirano je jedno kazneno djelo zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

OPERATIVNE SLUŽBE RAVNATELJSTVA CIVILNE ZAŠTITE

Postavljena su i tri kontejnera na području Sisačko - moslavačke županije za potrebe medicinskih ustanova. Dakle, ukupno je izdano više od milijun artikala zaštitne opreme (otprilike 70 tona). U Logističkom centru Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom se ta oprema zanavlja te ima oko 11,1 milijun različitih artikala (700 tona).
 
 
 

Pisane vijesti