Sjednica Vlade RH: Potpredsjednik Božinović o aktualnim odlukama Stožera i novoj varijanti bolesti COVID-19

Slika /2021/12/minstar- vlada- 1.12.2021..jpg

S obzirom da je nedavno na području Južnoafričke Republike detektirana nova varijanta koronavirusa, zemlje Europske unije održale su izvanredni okrugli stol na visokoj razini o integriranom političkom odgovoru na krizu, kako bi koordinirale odgovor Europske unije na pojavu nove varijante bolesti COVID-19 nazvane omikron

FOTO: YouTube Vlada RH

Danas, 2. prosinca 2021. godine, održana je 87. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović istaknuo je kako je, od zadnje sjednice Vlade, Stožer civilne zaštite donio sedam novih odluka na nacionalnoj razini.

Za pet odluka koje se odnose na ograničavanje okupljanja, privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, korištenje zaštitnih maski za lice, rad trgovina i javni prijevoz produljeno je trajanje epidemioloških mjera do 15.prosinca.

S obzirom da je nedavno na području Južnoafričke Republike detektirana nova varijanta koronavirusa s velikim brojem mutacija koju je Svjetska zdravstvena organizacija označila kao varijantu od zabrinutosti, zemlje Europske unije održale su, 26. studenoga, izvanredni okrugli stol na visokoj razini o integriranom političkom odgovoru na krizu, kako bi koordinirale odgovor Europske unije na pojavu nove varijante bolesti COVID-19 nazvane B.1.1.529 ili omikron.  

„Budući da novi soj ima potencijal biti puno zarazniji, niz država je donijelo nove strože mjere koje se tiču putovanja. Tako je i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, s ciljem zaštite javnozdravstvenog interesa i sprječavanja širenja novog virusa u Hrvatskoj, 26. studenog donio odluku kojom se ograničava ulazak za osobe koje dolaze ili su boravile zadnjih 14 dana u Južnoafričkoj Republici, Bocwani, Kraljevini Eswatini, Lesoti, Nambiji, Zimbabveu i Hong Kongu, dok  se odlukom od 30. studenog ograničenje ulaska osoba u RH odnosi i na  Republiku Mozambik“, naglasio je ministar Božinović te dodao:

„Odlukama je ujedno propisano da se za državljane Republike Hrvatske koji dolaze iz tih zemalja uvodi obvezna karantena u trajanju od 14 dana od dana ulaska u RH i obavezno testiranje na virus zadnji dan od karantene“.

Sigurnosna mjera primjenjuje se u trajanju do 15. prosinca 2021. godine.
 

Pisane vijesti