Sjednica Vlade RH: Potpredsjednik Božinović o epidemiološkoj situaciji i temama iz djelokruga Ministarstva unutarnjih poslova

Slika /2021/11/ministar- vlada- 17.11.2021.jpg

„Vlada i Stožer civilne zaštite RH, uz maksimalno uvažavanje znanstvenih dostignuća i nesebični angažman zdravstvenog sustava, od početka epidemije donose odluke i uvode sigurnosne mjere koje imaju za cilj isključivo zaštitu zdravlja naših građana nastojeći da, u što je moguće manjoj mjeri, ograničavaju gospodarsku i društvenu aktivnost“, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar Božinović

FOTO: HRT/screenshot

Danas, 17. studenog 2021. održana je 85. sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović istaknuo kako je od zadnje sjednice, Stožer civilne zaštite donio pet odluka s ciljem suzbijanja širenja virusa, zaustavljanja porasta broja oboljelih, a time i smanjenja pritiska na zdravstveni sustav.

Za četiri odluke koje su već bile na snazi produljena je primjena epidemioloških mjera do 30. studenoga, a odnose se na korištenje zaštitnih maski za lice, rad trgovina, javni prijevoz i privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

„Nova odluka, koju smo već neko vrijeme najavljivali, je Odluka o sigurnosnoj mjeri obveznog testiranja dužnosnika, službenika i namještenika u državnim i javnim službama, lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave“, izjavio je ministar Božinović te dodao:

„Ovom prilikom želio bih istaknuti kako ovom Odlukom nije uvedeno obvezno cijepljenje, iako neki to pokušavaju gurnuti u eter. Dakle, Odlukom je uvedena sigurnosna mjera obveznog testiranja prilikom dolaska na posao i to najmanje dva puta tjedno, a EU digitalna COVID potvrda je samo sredstvo da se onima koji su, zbog manjeg rizika od prenošenja virusa - a to su cijepljeni i preboljeli, izuzeti od obveznog testiranja - ali i onima koji su obavili testiranje na nekom od ovlaštenih testnih mjesta, olakšava dokazivanje tih činjenica“.

Vlada i Stožer civilne zaštite RH, uz maksimalno uvažavanje znanstvenih dostignuća i nesebični angažman zdravstvenog sustava, od početka epidemije donose odluke i uvode sigurnosne mjere koje imaju za cilj isključivo zaštitu zdravlja naših građana nastojeći da, u što je moguće manjoj mjeri, ograničavaju gospodarsku i društvenu aktivnost.

„Tako je i ova Odluka, koja je izazvala veliki interes javnosti, donesena prvenstveno radi zaštite zdravlja, ali i zdravstvenog sustava te zdravstvenih djelatnika koji već godinu i pol ulažu iznimne fizičke i intelektualne napore u borbi protiv bolesti COVID-19, te im i ovom prilikom upućujem veliku zahvalu na svemu što rade i što će još raditi“, naglasio je ministar Božinović te istaknuo:

„Iako je s početkom primjene Odluke bilo pojedinačnih incidenata i prosvjeda, prvi dan primjene je prošao dobro i smatram da ju je tiha i svjesna većina, tj. veliki dio građana i zaposlenika na koje se odnosi ova Odluka, prihvatila s razumijevanjem. Jer ako se osvrnemo samo na broj preminulih osoba, danas nažalost više od 10.000, teško je razumjeti da netko negira ili podcjenjuje ovu bolest i postignuća medicinske znanosti“.

Službenici Ravnateljstva civilne zaštite odgovaraju na brojne telefonske upite i upite pristigle na mail Stožera te ulažu velike napore kako bi u što kraćem vremenu odgovorili na što više upita, a kad se radi o istim ili sličnim upitima daju pisane upute tako da je svim stožerima civilne zaštite upućena uputa o primjeni Odluke koja pojašnjava neka učestala pitanja.

„Još jednom naglašavam kako Stožer donosi mjere s jedinim ciljem kontrole epidemiološke situacije u zemlji, koja po svim pokazateljima nije dobra. Najvažnije od svega, uz živote i zdravlje naših sugrađana, jest osigurati funkcionalnost zdravstva, kao jednog od esencijalnih sustava neophodnih za svako društvo. Dva elementa su tu izuzetno važna. Zdravstvo treba ostati dostupno svim pacijentima, a ne samo oboljelima od COVID-a, a liječnika koji se bore s COVID-om, a pogotovo u intenzivističkim centrima, ima ograničen broj i oni rade pod velikim pritiskom već 19 mjeseci. S obzirom na te ograničene kapacitete, kao Vlada moramo koristiti alate koje imamo na raspolaganju, a koji nam mogu pomoći u stavljanju epidemije pod kontrolu obveznim testiranjem, a najbolje, naravno, odabirom naših građana koji to mogu, da se cijepe. Svatko tko se cijepio učinio je najbolje što u ovom trenutku može za sebe i sebi bliske. U velikom postotku se zaštitio od težih oblika bolesti, čime je potencijalno oslobodio bolnički krevet za nekog drugog, kojemu je taj krevet potreban, i to ne samo zbog COVID-a. COVID se može izbjeći jednostavnom kombinacijom protuepidemijskih mjera, dakle razmaka, maski, prozračivanja, dezinfekcijom i naravno cijepljenjem. Za razliku od toga, druge ozbiljne bolesti se ne mogu rješavati na tako jednostavan način, već kroz složene kliničke tretmane. Zato, zbog svih ljudi moramo sačuvati naše bolnice, a kao zajednica možemo i trebamo izabrati biti solidarni i uvedenim mjerama pomoći onima kojima je ta pomoć najpotrebnija“, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar Božinović.
 
Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona 
    

Prijedlogom Zakona predlaže se produženje roka na jednu godinu za podnošenje zahtjeva za upis u evidenciju hrvatskih državljana pod uvjetima propisanim odredbom članka 5. stavka 2. te utvrđivanje hrvatskog državljanstva pod uvjetima propisanim odredbom članka 30.a stavka 2. Zakona o hrvatskom državljanstvu zbog situacije uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19.     
      
Ministar Božinović obrazložio je kako se samo produžava rok, s obzirom da je zbog okolnosti uvjetovanih epidemiološkom situacijom izazvanom pandemijom bolesti COVID-19, u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu bilo otežano podnošenje zahtjeva za stjecanje odnosno utvrđivanje hrvatskog državljanstva. Naime, veliki broj osoba na koje se odnose citirane zakonske odredbe bio je onemogućen u podnošenju zahtjeva za stjecanje, odnosno utvrđivanje hrvatskog državljanstva u propisanom zakonskom roku, radi čega se ne može ostvariti namjeravana svrha Zakona.

Vlada Republike Hrvatske donijela je zaključak kojim se utvrđuje Konačni prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu te ga upućuje Hrvatskome saboru na donošenje po hitnom postupku.
 
Izvješće o zaštiti od ionizirajućeg zračenja i nuklearnoj sigurnosti u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2018. do 2020. godine
     
 
Predmetno Izvješće sadrži podatke o stanju radiološke sigurnosti, sigurnosti nuklearnih postrojenja, sigurnosnim mjerama i provedbi mjera zaštite u Republici Hrvatskoj, međunarodnoj suradnji na području radiološke i nuklearne sigurnosti, ocjenu o sprječavanju širenja nuklearnog oružja i nedozvoljenoj uporabi posebne opreme te prijedloge za poboljšanje radiološke i nuklearne sigurnosti, koji se odnose na navedeno izvještajno razdoblje.

„Vezano uz prethodno navedene aktivnosti, utvrđena je potreba za unapređenjem službenih očevidnika i baza podataka u cilju poboljšanja regulatornog nadzora radiološke i nuklearne sigurnosti u Republici Hrvatskoj“, dodao je ministar Božinović.

Vlada Republike Hrvatske donijela je Zaključak kojim se prihvaća Izvješće o zaštiti od ionizirajućeg zračenja i nuklearnoj sigurnosti u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2018. do 2020. godine u tekstu koji je dostavilo Ministarstvo unutarnjih poslova.

Pisane vijesti