Slovenski ministar Aleš Hojs posjetio MUP RH

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova RH dr. sc. Davor Božinović primio je jučer, 25. siječnja u Ministarstvu unutarnjih poslova u službeni posjet ministra unutarnjih poslova Republike Slovenije Aleša Hojsa

Foto: MUP

Teme sastanka bile su kriza izazvana pandemijom koronavirusa s fokusom na pitanja vezana uz prelazak granice, migracije, članstvo Republike Hrvatske u schengenskom prostoru, kao i ostala ključna pitanja u nadležnosti dvaju ministarstava.
 
„Ovom prilikom želim se zahvaliti slovenskoj Vladi i ministru Hojsu na vrlo iskrenoj i upornoj podršci koju su cijelo vrijeme tijekom predsjedanja Vijećem EU pružili Hrvatskoj u ostvarenju naše ambicije da završimo tehnički dio priprema za Schengen“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova RH dr. sc. Davor Božinović.
 
Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs također smatra kako je suradnja hrvatske i slovenske policije na visokoj razini. Pri tome je spomenuo suradnju na projektima kao što su „Sigurna turistička destinacija“ koja se tijekom ljetnih mjeseci provodi na Jadranu, a u kojem već godinama sudjeluju i slovenski policijski službenici. Na isti način hrvatski policajci tijekom zimskih mjeseci pomažu svojim kolegama na slovenskim skijaškim destinacijama.
 
Ministar Hojs je također istaknuo kako je Hrvatska „zrela“ za Schengen, a u što se uvjerio i sam prilikom obilaska Nacionalnog koordinacijskog centra u Ravnateljstvu policije te je zaželio uspjeh policijskim službenicima pri radu i zaštiti granice.
 
Jučerašnjem sastanku su uz ministra Božinovića, iz MUP-a RH nazočili glavni ravnatelj policije Nikola Milina, državna tajnica Terezija Gras, načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno i načelnica Sektora za EU poslove i međunarodne odnose Svjetlana Harambašić.
 
Uz ministra Hojsa, sa slovenske strane prisustvovali su državni tajnik Franc Kangler, direktor Uprave uniformirane policije Danijel Lorbek, veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj NJ. E. Vojislav Šuc, policijski ataše Srečko Jarc te iz Kabineta ministra Danijela Šerbinek i Špela Pokeržnik.
 
Tijekom boravka u Ministarstvu unutarnjih poslova izaslanstvo Republike Slovenije posjetilo je i Nacionalni koordinacijski centar u Ravnateljstvu policije.
 
Slovenskoj delegaciji načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno i voditeljica NCC-a Mara Knežević prezentirali su sustave koje Nacionalni koordinacijski centar kontinuirano prati i koristi u cilju stvaranja nacionalne slike stanja.
 
Uz Sustav za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTMIS) pomoću kojeg se prati sigurnosna situacija na državnoj granici na moru, pokazali su na koji način funkcionira Riječni informacijski sustav koji omogućuje uvid u promet plovila na rijekama te Nacionalni informacijski sustav za upravljanje državnom granicom koji omogućuje uvid u sva postupanja granične policije na graničnim prijelazima. Tijekom izlaganja posebna pozornost bila je usmjerena na prikaz Sustava za zaštitu kopnene granice.
 
Istaknuta je važnost Sustava za zaštitu kopnene granice s obzirom da isti na temelju geografskog prikaza omogućuje uvid u sve raspoložive tehničke i ljudske kapacitete te njihovu aktivnost u realnom vremenu. U slučaju incidenta sustav osigurava kvalitetnu komunikaciju i koordinaciju s policijskim službenicima u regionalnim i lokalnim centrima.
 
Da je hrvatska policija uspješna u suzbijanju nezakonitih migracija na jednoj od najprometnijih ruta iz BiH prema zapadnoeuropskim državama, jedan je od ključnih zaključaka obiju strana tijekom jučerašnjeg sastanka, a ministri su posjetili i Postaju granične policije Cetingrad.
 
"Ovo je ruta kojom bi sutra mogao proći najveći broj migranata i zato je naša suradnja prijeko potrebna, ona je nužna zbog sigurnosti naših građana, zbog sigurnosti građana EU jer ovo područje ovdje je vanjska granica EU, nadam se vrlo brzo i vanjska granica Schengena" istaknuo je ministar Božinović.
 
Voditelj Službe za granicu PU karlovačke, Damir Butina, prezentirao je na koji način granična policija kontrolira migrantsku rutu iz BiH prema zapadnoeuropskim državama dok je načelnik postaje Cetingrad, Josip Gagro, slovenskim kolegama predstavio svu opremu i vozila koju granična policija koristi za nadzor državne granice, ujedno i najduže vanjske granice Europske unije.  
 



 

Pisane vijesti | Suradnja | Nezakoniti prelasci državne granice