Spektakularna godišnja vježba Interventne policije

Slika topvijesti/2018/09_rujan/vjezba_interventna 2018.jpg

Foto: MUP

Danas 17. rujna je na Policijskoj akademiji održana Godišnja vježba interventne policije 2018. Vježbom je interventna policija pokazala visoku razinu sposobnosti i obučenosti svojih pripadnika, njihova znanja i vještine potrebne za obavljanje najsloženijih poslova iz djelokruga policije. 

Prisutnim sudionicima i visokim uzvanicima uvodno se obratio zapovjednik Zapovjedništva interventne policije Damir Barić koji je istaknuo kako Interventna policija djeluje već 17 godina te je za to vrijeme postala nezaobilazna snaga, nositelj i sudionik svih većih i važnijih sigurnosnih događanja. Tome u prilog govori i činjenica da je svake godine od osnutka do danas broj i vrsta angažiranja u progresivnom i konstantnom porastu. „U kontekstu aktualne pojave suvremenih oblika sigurnosnih prijetnji i ugroza poput terorizma, intenzivnih ilegalnih migracija, organiziranog i nasilnog kriminaliteta, kao jedan od ključnih prioriteta u policijskom postupanju naglašena je i potreba za visokom razinom uvježbanosti i osposobljenosti, a posebno integriranosti snaga kroz združeno djelovanje svih subjekata unutarnje sigurnosti, a u službi od općeg interesa.  I to je ono što želimo naglasiti danas.“ Naglasio je zapovjednik Barić.

Glavni se ravnatelj policije Nikola Milina osvrnuo na povijest ustroja interventne policije koja je  ustrojena 3. svibnja 2001. godine kao jedna od organizacijskih cjelina Ravnateljstva policije, a paralelno s osnivanjem i ustrojavanjem interventne policije došlo je i do preustroja tadašnje specijalne policije.

Govoreći o poslovima koje interventna jedina policije obavlja glavni ravnatelj policije Milina je rekao: „Na razini Ravnateljstva policije, interventna policija angažira se i u slučajevima opće opasnosti prouzročene elementarnim nepogodama, katastrofama, kao i u svim drugim poslovima i zadaćama gdje je potrebna nazočnost većeg broja timski obučenih službenika pod jedinstvenim rukovođenjem“.

Tijekom svog uvodnog govora ministar Božinović je istaknuo: „Uloga policije u društvu jest osigurati svim građanima i stranim gostima sigurnost i zaštitu, održavanjem povoljnog stanja javnog reda i mira.

Neki rodovi policije u tome imaju zahtjevniju zadaću, koja iziskuje vrhunsku spremnost reagiranja u izvanrednim, nesvakodnevnim sigurnosnim okolnostima.

U tu elitnu grupu obučenu za kompleksnije i rizičnije zadaće, spada i interventna policija. Svoje vještine, obučenost i fizičku spremnost, te dijapazon sigurnosnih situacija u kojima se prioritetno traži vaša intervencija, pokazat ćete nam upravo danas, kroz Godišnju vježbu, koja se prigodno održava u ovom posebnom mjesecu, u kojem hrvatska policija slavi svoj Dan i dan svoga zaštitnika svetog Mihovila.

Veseli me i čast mi je iz prve ruke posvjedočiti vašoj pripravnosti i policijskoj snazi.“

Za razliku od dosadašnjih tradicionalnih vježbi, u današnjoj spektakularnoj vježbi je po prvi puta prezentirano združeno djelovanje pripadnika interventne policije, specijalne policije, Uprave za posebne poslove sigurnosti, potom Protueksplozijske službe te djelatnici Hitne službe i Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

Godišnja vježba interventne policije sadržavala je ukupno 5 segmenata i to od prikaza borilačkih vještina i uporabe interventne palice tzv. „tonfe“, potom prezentacija rada s kratkim i dugim vatrenim oružjem, posebice uporaba VHS K2 koja je od 2017. na zaduženju u Ekipi za posebne zadaće u interventnoj policiji. Treći segment vježbe bio je nadalje posvećen radu sa službenim psima koji su povrh svega bezuvjetno poslušni svojim vodičima.

Veliku završnicu ove vježbe su činile dva posljednja segmenta vježbe, a koji su se odnosili na uspostavu javnog reda i mira narušenog u većem opsegu i taktika postupanja policije prilikom rada na visini. U navedenom segmentu vježbe sudjelovala je i javna vatrogasna postrojba grada Zagreba.

U posljednjem segmentu vježbe sudjelovao je najveći broj združenih snaga, njih oko tisuću, a vježba je obuhvaćala rukovođenje i rješavanje krizne situacije na temu AMOK, odnosno rješavanje izvanrednih kriznih situacija. Uz zvukove pregovaranja, rafalne paljbe dugih i kratkih cijevi te nadlijetanje helikoptera ovom je vježbom prikazano združeno, sinergijsko djelovanje više ustrojstvenih jedinica unutar i izvan Ministarstva unutarnjih poslova.

Kroz ove aktivnosti,  kroz prikazanu spremnost, sposobnost , opremljenost i taktičku zrelost su sve snage koje su sudjelovale u vježbi pokazale i dokazale da su s pravom jamac sigurnosti građana Republike Hrvatske.

Kako su uzvanici današnjeg događanja bili i interventni policajci iz sedam zemalja, ova je vježba ujedno i uvod za međunarodni tečaj za interventne policajce koji će se tijekom ovog tjedna održavati u Valbandonu. 



Pisane vijesti