27. godišnjica oslobađanja požeške vojarne te Dan hrvatskih branitelja

Slika topvijesti/2018/09_rujan/PU_pozesko_slavonska_17_9-2018.jpg

Foto: PU požeško-slavonska

Danas je obilježena 27. godišnjica oslobađanja požeške vojarne te Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije. Tom prigodom je u  kapelici Svetog Ivana Krstitelja služena sveta misa, a potom su kod spomen obilježja na Trgu  123. brigade položeni  vijenci i zapaljene svijeće u čast svim poginulim braniteljima. Ispred Ministarstva unutarnjih poslova vijenac je položio zamjenik glavnog ravnatelja Željko Prša sa zamjenikom načelnika PU požeško-slavonske Daliborom Bauerom i suradnicima.

Nakon polaganja povorka se zaputila u Gradsko kazalište Požega gdje je održana svečana akademija.

Prisutnima se obratio predsjednik udruge proisteklih iz Domovinskog rata Ante Pavličević, izaslanik Zapovjedništva za potporu generala bojnika Mladen Fuzula, zapovjednika požeške vojarne Mato Tomašević, gradonačelnik grada Požege Darko Puljašić, župan Požeško-slavonske Alojz Tomašević, izaslanik predsjednice RH i Vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH  Ante Deur, izaslanik predsjednika Sabora RH Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra branitelja Tome Medveda, pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara, zatim izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića i načelnika glavnog stožera generala zbora Mirka Šundova, brigadni general Željko Šikić, dok se prisutnima ispred Ministarstva unutarnjih poslova obratio zamjenik ravnatelja policije Željko Prša.

Zamjenik glavnog ravnatelja je izjavio da mu je iznimna čast i zadovoljstvo ispred Ministarstva unutarnjih poslova što je prisutan obilježavanju, a posebice što je danas odana počast svim prijateljima i suborcima koji su zajedno u Domovinskom ratu stvarali i branili svoju domovinu i za nju položili svoje živote. Prisjećajući se dana kada je oslobođena vojarna u Požegi koji se danas obilježava zamjenik je naglasio da je to oslobođenje potvrdilo spremnost i odlučnost običnih ljudi ovog kraja da iako slabo naoružani i gotovo bez ikakvog vojnog iskustva odlučno suprotstave u to vrijeme vojno nadmoćnijem neprijatelju tzv. JNA i u kratkom ih vremenu prisile na predaju i osvoje jedan  iznimno važni vojni objekt.

Istakao je da je ponosan što je u prvim danima rata hrvatska policija diljem RH kao i na ovom području odigrala veliku i važnu ulogu i bila značajan čimbenik u obrani svoje domovine koju je rame uz rame branila sa svojim suborcima – hrvatskim braniteljima, pripadnicima postrojbi koje su se tada formirale, a zatim i tijekom cijelog Domovinskog rata. Podatak da je tijekom Domovinskog rata stradalo više od 150 hrvatskih policajaca, pripadnika PU požeško-slavonske od kojih je njih 30 dalo svoje živote dovoljno govori u prilog tome. Naglasio je da je zbog te žrtve i žrtve svih hrvatskih branitelja posebice onih koji su dali svoje živote za domovinu, dužnost i obaveza svih nas da se sjećamo tih heroja i njegujemo zajedništvo, snagu i odlučnost koji su postojali među hrvatskim braniteljima u tim teškim vremenima, kao svijetli primjer za budućnost novih generacija i zalog opstojnosti lijepe naše domovine Hrvatske.

Na kraju je svim braniteljima Požeško-slavonske županije čestitao njihov dan koji se danas slavi s ponosom i zahvalnošću.



Pisane vijesti