Svečano zatvaranje petog UNPOC-a

U Središtu za međunarodne vojne operacije u Rakitju održana je svečana dodjela certifikata stranim policijskim službenicama povodom završetka petog UNPOC-a

FOTO: MUP
 
U Središtu za međunarodne vojne operacije u Rakitju danas je održana svečana dodjela certifikata stranim policijskim službenicama koje su uspješno završile peti UNPOC (United Nations Police Officers Course).

Ministarstvo unutarnjih poslova sudjeluje u provedbi međunarodnog tečaja za pripremu policijskih službenica za sudjelovanje u mirovnim misijama i operacijama UNPOC (United Nations Police Officers Course), koji se održava paralelno s tečajem za vojne promatrače UNMOC, u suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova. To je peti po redu tečaj na kojem MUP sudjeluje kao suorganizator sa policijskim službenicima u svojstvu instruktora.

Hrvatska policija od 2015. godine provodi tečaj za žene, policijske službenice u mirovnim misijama UN-a. Organizacija međunarodnog tečaja UNPOC dio je hrvatske međunarodne suradnje kao i naše podrške sudjelovanju žena u mirovnim misijama i operacijama, a sve s ciljem osnaživanja položaja žena u zemljama u tranziciji. Također, njihov utjecaj na mir i sigurnost je jedan od hrvatskih vanjskopolitičkih prioriteta. Doprinos žena u jačanju međunarodne sigurnosti kao i rješavanju kriza mirnim putem su indikator i mjerilo uspjeha mirovnog angažmana, ali i cjelokupnog društvenog razvoja.

Tečaj u suradnji MUP-a, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva obrane RH je uspješno završilo sedam policijskih službenica, dvije iz Ukrajine, te po jedna s Kosova, iz Sjeverne Makedonije, Maroka, Malija i Kolumbije. Cilj ovog angažmana je usmjeren na potporu Republike Hrvatske institucionalnom razvoju i doprinosu žena u mirovnim misijama UN-a te su u provedbu tečaja bile uključene kompetentne policijske službenice koje imaju iskustva u sličnim edukativnim aktivnostima.

Na svečanosti zatvaranja prisustvovali su ispred Ministarstva obrane pukovnik Ivan Miloš, voditelj tečaja pukovnik Edi Dželalija i natporučnica Jasmina Vrgoč,  ispred Ministarstva unutarnjih poslova, voditelj odjela za mirovne misije i policijske časnike za vezu  Dalibor Franulović, policijska službenica, instruktorica i časnica za vezu Nela Adjulović  i policijski službenik i instruktor Ivan Petrović, ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova voditeljica Službe za mirovne misije i operacije Maja Drmač te predstavnik veleposlanstva Kraljevine Maroko.

Polaznicima su certifikate o uspješno završenom tečaju uručili pukovnik Ivan Miloš, voditelj odjela za mirovne misije i policijske časnike za vezu Dalibor Franulović te voditeljica Službe za mirovne misije i operacije Maja Drmač, koji su im tom prilikom čestitali na uspješno savladanim vježbama i usvojenom znanju. Također se prisutnima obratila i jedna od polaznica tečaja Aferdita Miullovci iz Kosova, koja je pozdravila sve prisutne u ime svih polaznica i zahvalila se Vladi RH, odnosno Ministarstvu obrane, Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na vrhunskoj organizaciji tečaja te srdačnom gostoprimstvu. U svom obraćanju je istaknula kako je riječ o iskustvu koje doprinosi boljoj, sigurnijoj i svjetlijoj budućnosti.

Za tečaj koji se održavao od 6. do 17. svibnja polaznice su imale samo riječi pohvale te su izrazile veliko zadovoljstvo. Posebno su istaknule ljubaznost i kompetentnost svojih instruktora koji su im bili velika podrška tijekom tečaja. Kao značajnu komponentu tečaja ističu činjenicu što su ih obučavale žene koje su već bile u mirovnim misijama te su im mogle prenijeti iskustvo sa terena koje će im sigurno biti od velike pomoći ne samo u mirovnoj misiji nego i svakodnevnom životu. Također smatraju kako će im ovo iskustvo pomoći u daljnjem profesionalnom, kao i osobnom životu.
Dvotjedni tečaj je završio dodjelom certifikata.

Pisane vijesti | Suradnja | Međunarodna suradnja