Tijekom vikenda policija izuzela mnoštvo ilegalnog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava

Slika /2021/02/mes.rovinj.jpg

U samo tri dana proteklog vikenda na području 10 policijskih uprava evidentirali smo dragovoljne predaje ili zapljene ilegalnog oružja 

Nakon što je Ministarstvo unutarnjih poslova u prosincu prošle godine javnosti predstavilo moderniziranu verziju uspješne dugogodišnje kampanje „Manje oružja – manje tragedija“, temeljem koje građani bez ikakve kaznene ili prekršajne odgovornosti mogu policiji dobrovoljno predati zabranjeno ili oružje bez dozvole, te minsko-eksplozivna sredstva, poveći broj građana ponovno prepoznaje vrijednost ove kampanje i obavještava policiju o pronalasku i/ili posjedovanju razno-raznih ubojitih sredstava.

Svijest o prisutnosti ovoga problema izrazito je važna, jer u našoj zemlji još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava čak i iz II. svjetskog rata, što može biti posebno opasno u slučaju da ih pronađu djeca. Upravo u tom smislu je i najvažniji apel građanima da, kako ne bi došlo do neželjenog aktiviranja i ozljeđivanja, pronađeno oružje i sredstva ne donose sami, već da odmah obavijeste policiju čiji će službenici izaći na teren i izuzeti opasna sredstva na siguran način.

Proteklog vikenda diljem Hrvatske policijski službenici protueksplozijske zaštite izlazili su na teren i izuzimali pronađeno oružje i minsko-eksplozivna sredstva, te prije svega zahvaljujemo svim građanima koji dragovoljno predaju ilegalno oružje ili nas obavijestili o njegovu pronalasku.

U mreži artiljerijsko zrno

Možda najneobičniji slučaj ovoga vikenda zabilježen je na području Policijske uprave istarske, gdje je ribar umjesto riba u mrežu ulovio artiljerijsko zrno, a jednake sreće bio je i idućega dana kada je iz mora kod Rovinja, na istoj lokaciji kao i dan ranije, izvadio još pet topničkih projektila različitog kalibra.
 

Što je suhozid bez naoružanja

U Gospiću su pak djelatnici jednog poduzeća pri izvođenju radova pronašli topničko zrno, a na području Policijske uprave zadarske muškarac je prilikom građenja suhozida pronašao pušku, šest ručnih bombi i 2500 komada raznog streljiva, drugi je tijekom lovačke hajke na štetočine pronašao ručni bacač, a u istoj županiji u petak, 5. veljače, prijavljen je i pronalazak još sedam raznih ručnih bombi.  Ručne bombe, tri komada, pronađene su i u nenastanjenoj obiteljskoj kući na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske, dok je u subotu ujutro u šumi u blizini mjesta Vetovo (PU požeško-slavonska), 73-godišnji muškarac pronašao protugradnu raketu, a u šumi kod Gornjeg Sjeničaka (Karlovac) građani su naišli na četiri protutenkovske mine i 12 pripadajućih upaljača. 

Sve pronalaske savjesni su građani odmah dojavili na broj 192, te su oni sigurno izuzeti, baš kao i sve oružje koje su ovoga vikenda građani dragovoljno predali policiji.

Građani dragovoljno predaju

Primjerice, pirotehničarima Policijske uprave dubrovačko-neretvanske anonimno su i dragovoljno predane četiri ručne bombe, 182 komada raznog streljiva, dvije dimne kutije i po jedna minobacačka, odnosno tromblonska mina. Dvoje građana jučer je karlovačkoj policiji također dragovoljno predalo pušku i 269 komada raznog streljiva, a požeško-slavonskoj policiji javio se muškarac zbog dragovoljne predaje puškostrojnice i četiri spremnika. Na tavanu kuće u mjestu Slovinci na slunjskom području, građanka je pronašla devet tromblonskih mina i tri ručne bombe, dok je u Glini prijavljena predaja šest ručnih bombi. U Istri je jedan građanin dragovoljno predao četiri signalne rakete zrakoplovnog broda, a zadarska je policija zvana zbog dragovoljne predaje puške, dvije ručne bombe i 136 komada raznog streljiva.

Sve dobrovoljno predano oružje pohranjeno je u sigurnosne kontejnere do uništenja, a osim izuzimanja dobrovoljno prijavljenog posjedovanja ilegalnog oružja, policija je ovoga vikenda u nekoliko navrata i oduzela nezakonito oružje u sklopu provođenja kriminalističkih istraživanja.
 

Kad nije dragovoljna predaja, onda je rezultat kriminalističkog istraživanja

Tako je maloljetnik iz Međimurja nezakonito posjedovao pušku M 48 i 30 komada pripadajućeg streljiva, koje je držao u obiteljskoj kući, te će biti prekršajno gonjen, a pušku iste marke, s pripadajućim streljivom, vukovarsko-srijemskoj policiji u Otoku je predao 28-godišnak, prije početka dokazne radnje pretrage doma i drugih prostorija. 

Temeljem naloga suda i sisačko-moslavačka policija obavila je pretragu doma i drugih prostorija, 73-godišnjaka iz Lipovljana, i pronašla kuburu ručne izrade, pumpericu, ručnu bombu, zračnu pušku i 23 komada raznog streljiva. Zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, muškarac će biti kazneno prijavljen.

Zbog sumnje u posjedovanje vatrenog oružja, pretraga doma obavljena je i u Zagrebu, te je zagrebačka policija u posjedu 53-godišnjeg muškarca pronašla poluautomatsku pušku, tzv. papovku s pripadajućim tromblonskim nastavkom i 750 komada pripadajućeg streljiva na 75 redenika, dok su u pretrazi iste kuće pronađene i dvije automatske puške, više komada raznog streljiva, dva tromblonska nastavka za pušku, ručne bombe, tromblonske mine, TNT, dimni ulošci, vježbovne elekt, kapisle, bacač ručnih bombi i dva plastična kontejnera za ručne bombe, za koje se sumnja da su u posjedu drugoosumnjičenog 55-godišnjaka. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv obojice muškaraca podnesene su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Naposljetku bismo izdvojili slučaj pronalaska 1446 komada streljiva i užlijebljene cijevi pretragom doma i drugih prostorija 21-godišnjaka u Letovaniću, koja je uslijedila nakon što se mladić osobnim vozilom zabio u vozilo 45-godišnjaka i potom prema njemu ispalio hitac iz pištolja, koji mu je oduzet kasnije, u sklopu kriminalističkog istraživanja zbog teškog ubojstva u pokušaju.   

Sankcija se može izbjeći – predajte oružje!

Zbirno, tijekom proteklog vikenda izuzeto je više od 5300 komada raznog streljiva, 38 bombi, 17 mina, 11 puški raznih marki, 75 redenika, 12 upaljača, 4 spremnika, 5 topničkih projektila, 4 signalne i 1 protugradna raketa, po jedno topničko i artiljerijsko zrno, odnosno ručni bacač, kubura ručne izrade i pištolj.  
 
Naposljetku, nakon kratkog presjeka izuzimanja dobrovoljnih predaja nezakonitog oružja, kao i onih nakon kojih obavezno slijede prekršajne ili kaznene prijave, policija još jednom poziva građane koji u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje i eksploziva sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.
 
Također, podsjećamo građane da takva sredstva nipošto ne odlažu u kontejnere za smeće ili ostavljaju u prirodi, jer na taj način izravno ugrožavaju živote drugih ljudi!

Pisane vijesti | Iz policijskih uprava | Društvo i zajednica