Vlada RH prihvatila Uredbu o načinu izračuna i visini sredstava za uzdržavanje državljanina treće zemlje u RH

Slika /2021/1/ministar%20vlada-11.2.2021.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović je na današnjoj sjednici Vlade izvijestio o aktivnostima Stožera te predstavio Prijedlog Uredbe o načinu izračuna i visini sredstava za uzdržavanje državljanina treće zemlje u RH

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u četvrtak, 11. veljače 2021. godine održana je 43. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović redovito je izvijestio o aktivnostima Stožera civilne zaštite RH od prošle sjednice te predstavio Prijedlog uredbe o načinu izračuna i visini sredstava za uzdržavanje državljanina treće zemlje u RH.

Od zadnje sjednice Vlade, održane 4. veljače 2021. godine, Stožer civilne zaštite RH donio je jednu Odluku na županijskoj razini. Naime, na prijedlog Stožera civilne zaštite sisačko-moslavačke županije produljeno je trajanje nužnih epidemioloških mjera do 20. veljače.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija
Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija proveli su 19.837 nadzora poslovnih subjekata prilikom čega je utvrđeno 57 nepravilnosti i izdano 63 usmenih upozorenja.
Zbog kršenja mjera propisanih Odlukama Stožera civilne zaštite utvrđena su 33 prekršaja i biti će podneseno 12 prekršajnih naloga i 4 kaznene prijave zbog širenje i prenošenja zarazne bolesti.

Nadzor mjera samoizolacije
„Temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika utvrđeno je 215 kršenja samoizolacije od strane građana i za isto će biti podnijeti prekršajni nalozi.
Evidentirano je 6 kaznenih djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti sukladno članku 180. stavak 1., Kaznenog zakona“ - izvijestio je ministar Božinović.

Operativne službe Ravnateljstva civilne zaštite
Iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u izdano je 410.000 artikala ili 43 tone opreme. 
„Primatelji su medicinske ustanove i ustanove socijalne skrbi te Hrvatski Crveni križ. Trenutačno se u Logističkom centru i regionalnim skladištima nalazi oko 10,5 milijuna različitih artikala (oko 560 tona) zaštitne opreme za koronavirus“ - zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar Božinović, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite RH.

Prijedlog Uredbe o načinu izračuna i visini sredstava za uzdržavanje državljanina treće zemlje u RH
Na sjednici Vlade ministar Božinović je obrazložio Prijedlog uredbe o načinu izračuna i visini sredstava za uzdržavanje državljanina treće zemlje u Republici Hrvatskoj. Naime, Zakonom o strancima utvrđena je ovlast Vlade Republike Hrvatske za donošenje Uredbe o načinu izračuna i visini sredstava za uzdržavanje državljanina treće zemlje u Republici Hrvatskoj. Navedena Uredba se usklađuje s četiri Direktive kojima se propisuje obveza državljana trećih zemalja da u postupku odobrenja privremenog boravka i dugotrajnog boravišta moraju dokazati da posjeduju dostatna sredstva za uzdržavanje tijekom svog boravka.

„Uredbom se na transparentan način određuje način izračuna i visina sredstava potrebnih državljanima trećih zemalja za odobrenje privremenog boravka (većinom do godine dana) i dugotrajnog boravišta (nakon 5 godina odobrenog privremenog boravka). Kao referentni podatak uzima se godišnja prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj, a koju objavljuje Državni zavod za statistiku“ - pojasnio je ministar Božinović.

Prijedlogom Uredbe propisuje se da državljanin treće zemlje mora mjesečno imati osigurana sredstva za uzdržavanje u slijedećim visinama:
 
  • za jednu osobu najmanje 50% prosječne mjesečne neto plaće, 
  • za dvije osobe iznos se povećava za 15% te
  • za svaku slijedeću osobu iznos se povećava za dodatnih 10%.  

Zbog pravne stečevine EU propisane su iznimke u visini iznosa sredstava potrebnih za uzdržavanje državljanina treće zemlje u postupku odobrenja privremenog boravka u svrhu i to:

-           srednjoškolskog obrazovanja - koji mjesečno moraju imati osigurana sredstva za uzdržavanje u visini od najmanje 15% osnovice,
-           studiranja - koji mogu dostaviti dokaz o stipendiranju ili mjesečno moraju imati osigurana sredstva za uzdržavanje u visini od najmanje 25% osnovice te osigurana sredstva za povratak u visini od najmanje 60% osnovice te
-           boravka digitalnih nomada - koji mjesečno moraju imati osigurana sredstva za uzdržavanje u visini od najmanje 2,5 prosječne mjesečne neto plaće, a za svakog daljnjeg člana obitelji iznos se uvećava za dodatnih 10% osnovice.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je predmetnu Uredbu.
 

Pisane vijesti