U Kranjčevićevoj prije 30 godina - i danas!

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović prisustvovao svečanom obilježavanju Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske. Hrvatska policija dala je neprocjenjiv doprinos stvaranju hrvatskih oružanih snaga te su se iz njenih redova ubrzo razvile oružane snage i hrvatska vojska, bila je prva s legitimitetom i kapacitetom organizirane obrane u počecima rata, ali i osovina velikog broja bojnih pothvata tijekom čitavog rata

FOTO: MUP RH

Danas, 28. svibnja 2021. godine, povodom Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, održano je svečano postrojavanje pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na nogometnom stadionu u Kranjčevićevoj ulici.

Svečanom obilježavanju prisustvovao je najviši državni vrh, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj, glavni ravnatelj policije Nikola Milina te ostali visoki dužnosnici te sudionici MUP-a i Ravnateljstva policije.

Postrojeni ešalon MUP-a u Kranjčevićevoj sastojao se od 60 policijskih službenika i zapovjednika, i to 30 policijskih službenika iz Interventne policije i 30 policijskih službenika iz Specijalne policije – ATJ Lučko. U sastavu Interventne policije dvije su policijske službenice. Postrojem je zapovijedao pomoćnik zapovjednika ATJ Lučko Kruno Mihalinčić, glavni policijski inspektor koji je pripadnik  ATJ Lučko MUP-a RH od 1993. godine.

Načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj istaknuo je kako žrtva svih poginulih obvezuje sve žive, posebno policiju, vojnike i sve one koji služe u obrani domovine: „Oružana agresija na Republiku Hrvatsku koja je uslijedila, rad, međunarodno priznanje, vojne operacije, brojne vojne i civilne žrtve i konačna pobjeda, afirmacija demokratske Hrvatske te ulazak u NATO i Europsku uniju, sve su to pokazatelji da je postrojavanje u Kranjčevićevoj bio događaj od izuzetne povijesne važnosti za Republiku Hrvatsku“.

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je kako je hrvatsko srce, hrvatska snaga i volja za stvaranjem neovisne, cjelovite države bila jača od ijednog neprijatelja: „Formirali smo Zbor narodne garde zahvaljujući odlučnoj i promišljenoj politici dr. Franje Tuđmana. Sa hrvatskim srcem i znanjem pobjeđivali smo neprijatelja u brojnim operacijama. Ovo je prigoda kad se prisjećamo svih hrabrih ljudi koji su dali svoj život za stvaranje hrvatske države.“



Predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se hrvatskim braniteljima, redarstvenicima pripadnicima hrvatske vojske te policajcima:
„I danas, trideset godina kasnije, snažno odjekuju vizionarske riječi koje je hrvatskim gardistima s ovog mjesta uputio predsjednik Tuđman. Hrvatsko vrhovništvo činilo je i čini sve da svoju punu suverenost i punu samostalnost postignemo demokratskim načinom, bez žrtava. Znamo da ćete vi i da će čitav hrvatski narod ustati na noge kao jedan, ako će tu slobodu, demokraciju i suverenost trebati braniti. Mir i slobodu, koji danas uživamo, platili smo nažalost najvećom cijenom, životom onih najhrabrijih i najzaslužnijih. Za svaki današnji bezbrižni osmjeh svakog hrvatskog djeteta, koji može s optimizmom gledati u budućnost. Sjetimo se onih kojima to dugujemo i budimo zahvalni onima koji su izgubili svoje najmilije. Naša Vlada vratila je dostojanstvo hrvatskim braniteljima, ulaže u hrvatsku policiju i modernizira hrvatsku vojsku, jer vi ste ono najbolje što Hrvatska ima – uvijek spremni odnijeti najveću žrtvu za sve nas, za svoju Hrvatsku. “

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako se hrvatska vojska razlikuje od drugih vojski koje imamo u našem okruženju u Europi: „Hrvatska vojska rođena je u krvi, borbi, rođena je u ratu. Temeljem ljubavi, patriotizma, domoljublja, vjere i nade onih koji su krenuli na ovom stadionu, mi smo ostvariti povijesne, veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu.“

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović zahvalio se svima onima koji su ovdje prije točno trideset godina bili te svima onima koji nisu mogli biti, jer su bili negdje u borbi u kojoj se gradila hrvatska država: „Zahvaljujući ljudima kao što ste vi i kao što su oni prije vas, i ostvarili smo bolje. Hrvatska vojska, Hrvatska narodna gardija, omogućila je da se hrvatski san i hrvatsko ime ostvari u punoj neovisnosti. Hrvatski vojnici, hrvatski građani, dragi prijatelji i dragi gosti, neka nam dovijeka živi Hrvatska, može biti mirna jer čuva je hrvatska vojska.“



Značaj hrvatske policije u Domovinskom ratu

Hrvatska policija, od samih početaka Domovinskog rata, davala je svoj maksimalni, hrabri doprinos stvaranju, obrani i oslobođenju novostvorene samostalne i neovisne Republike Hrvatske. Policijski službenici prvi su diljem Hrvatske stali na branik novonastale države i pružili otpor agresoru.

Hrvatska policija bila je prva s legitimitetom i kapacitetom organizirane obrane u počecima rata, ali i osovina velikog broja bojnih pothvata tijekom čitavog rata. S ponosom se može reći da su njezini pripadnici prvi stali u obranu suvereniteta Republike Hrvatske. Dala je neprocjenjiv doprinos stvaranju hrvatskih oružanih snaga te su se iz njenih redova ubrzo razvile oružane snage i hrvatska vojska.



Hrvatska je policija specifična po tome što je svoja početna iskustva stjecala u ratnim uvjetima, što je rijetki slučaj, kojim se ne može pohvaliti puno svjetskih policija, a ta je činjenica zasigurno uvelike pridonijela i njenom uspješnom daljnjem razvoju i pozicioniranju, ne samo nacionalno, već i međunarodno, kao moderna, kompetentna, odgovorna i profesionalna policijska organizacija, sposobna i spremna odgovoriti na sve sigurnosne izazove suvremenog društva – što posebice dolazi do izražaja u današnjim turbulentnim i nepredvidljivim vremenima.

Baš kao i u Domovinskom ratu, kada je smjelo kročila naprijed, preuzimala najteže, a često i najopasnije ratne zadatke, hrvatska policija i danas u svoje policijsko postupanje vješto i uigrano uključuje sve nužne čimbenike – od štićenja ustavnopravnog poretka i nacionalnih interesa, preko poštivanja nacionalnih i europskih propisa, zaštite ljudskih prava, u skladu sa zakonom i uz ispunjenje uvjeta koje zakon propisuje, pa sve do uvažavanja problematike s regionalne, europske i globalne razine.
Tijekom cijelog Domovinskog rata poginula su 762 pripadnika policije, 26 ih je nestalo, a 3.600 ih je ranjeno.

Iskazujemo im duboko poštovanje i zahvalnost. Neka im je laka hrvatska zemlja za koju su se borili i za koju su položili svoje živote, a nas vječno zadužili!

Pisane vijesti