U Osijeku održana Godišnja konferencija o međunarodnoj zaštiti

Slika topvijesti/2015/prosinac/osijek_00.jpg

Glavni cilj konferencije bio je predstaviti postignuća u 2015. godini kao i planove za 2016. godinu na području zaštite tražitelja međunarodne zaštite, osoba pod međunarodnom zaštitom, osoba bez državljanstva, odnosno neutvrđenog državljanstva i povratnika.

Foto: PU osječko-baranjska 

I ove godine je Ministarstvo unutarnjih poslova, uz UNHCR i Hrvatski Crveni križ, kao suorganizator, sudjelovalo na Godišnjoj konferenciji o međunarodnoj zaštititi koja je 14. i 15. prosinca održana u hotelu Osijek u Osijeku.

Glavni cilj konferencije bio je predstaviti postignuća u 2015. godini kao i planove za 2016. godinu na području zaštite tražitelja međunarodne zaštite, osoba pod međunarodnom zaštitom, osoba bez državljanstva, odnosno neutvrđenog državljanstva i povratnika.

Uz organizatore, kao predavači na konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ureda pučke pravobraniteljice, Ureda Vlade Republike Hrvatske za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a svoj rad i aktivnosti predstavile su i brojne nevladine i međunarodne organizacije.

Pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak naglasila je kako je 2015. godina protekla u znaku donošenja novog Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, ali i izbjegličkoj krizi, koja je pogodila našu, jednako kao i susjedne zemlje. Pomoćnica ministra osvrnula se na broj migranata koji su do sada prošli preko Republike Hrvatske te opisala samu organizaciju Zimskog prihvatno-tranzitnog centra u Slavonskom Brodu.  Naglasila je važnost dobre suradnje Ministarstva unutarnjih poslova i nevladinih te drugih organizacija.

Anita Dakić iz Službe za strance i azil pri Upravi za upravne i inspekcijske poslove prikazala je retrospektivu rada Uprave te glavna postignuća u 2015. godini na području međunarodne zaštite. Voditelj Službe za nezakonite migracije u Upravi za Granicu Zvonko Vrbljanin prikazao je stanje migracijskih kretanja prije i za vrijeme migracijske krize, kao i strukturu migranata prema dobi, spolu i državljanstvu. Tijekom 2016. godine očekuje se dovršetak izgradnje prihvatnih centara u Trilju i Tovarniku, a vrlo važan zadatak u sljedećoj godini koji očekuje Upravu za granicu je i Schengenska evaluacija (tzv. Scheval).



Pisane vijesti