U Županji obilježena sedma obljetnica smrti Miroslava Tunjić

Slika topvijesti/2017/studeni/nasl.jpg

Mladić Miroslav Tunjić prije sedam godina, bio je žrtva vršnjačkog nasilja

Foto: PU vukovarsko-srijemska

U znak sjećanja na sedmu obljetnicu tragične smrti Miroslava Tunjića, PU vukovarsko-srijemska uz podršku obitelji Tunjić, Ravnateljstva policije MUP-a RH, Grada Županje i Vukovarsko-srijemske županije, upriličila je jučer, 4. prosinca, preventivni program „In memoriam Miroslav Tunjić -  da se više nikada ne ponovi“.

Edukativno-preventivni program namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola sa županjskog područja, predstavljen je u kinu „Mladost“ u Županji.

Mladić Miroslav Tunjić prije sedam godina, bio je žrtva vršnjačkog nasilja i u spomen na njega, kao i na sve ostale žrtve vršnjačkog nasilja, predstavljen je edukativno-preventivni program u kojem sudjeluju mladi s područja Vukovarsko-srijemske županije osobnim angažmanom u promicanju kulture nenasilja. Naime, iz pet osnovnih i dvije srednje škole s tog područja učenici su među sobom odabrali „Promotore nenasilja“. Odabrane mlade osobe, učenici su škola iz kojih će njihovi vršnjaci, svojim prisustvom i sudjelovanjem u programu podržati odgovorno ponašanje. Promotori koji su svojim srčanim radom, nesebičnim zalaganjem, djelima i ponašanjem od svojih vršnjaka odabrani za „Promotora nenasilja“ svečano su, pred svojim vršnjacima, nagrađeni u sklopu programa. A ovogodišnji "promotori nenasilja" su:

1. JOSIP MATANOVIĆ- Osnovna škola "Fra Berdinarda Tome Leakovića"  Bošnjaci

2. MAJA MILIČEVIĆ - Osnovna škola "Ivana Kozarca" Županja

3. NINA MATANOVIĆ- Osnovna škola "Mate Lovraka" Županja

4. PETAR BABIĆ- Osnovna škola "Mate Lovraka" Županja

5. STELLA KOBAŠEVIĆ-Osnovna škola "I.G. Kovačića" Štitar

6. MARINELA ĐIPIĆ- "Osnovna škola Gradište"

7. BORNA STJEPIĆ- "Gimnazija Županja"

8. ARIAN MILIŠIĆ- "Obrtničko-industrijska škola Županja"

Kroz inserte filmova s tematikom prevencije nasilja mladima je prenesena važna poruka o negativnim posljedicama nasilja, netolerancije i mržnje koje, ukoliko se na vrijeme ne zaustave, razaraju i okružje u kojem bi se, osim u vlastitoj obitelji, trebali osjećati sigurno, zaštićeno i voljeno, a to okružje su škole.

Ove preventivne aktivnosti provode se unutar nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“  koji za cilj ima senzibiliziranje javnosti na problematiku obiteljskog nasilja, nasilja nad ženama i vršnjačkog nasilja, poticanje prijavljivanja nasilja i upoznavanja žrtava nasilja s njihovim pravima, kao i davanje informacija o svim mogućnostima koje stoje na raspolaganju žrtvi unutar različitih institucija.

Transparentnom prezentacijom mladih koji žive život bez nasilja te prezentacijom podrške koju im u tom smjeru pružaju društveno odgovorni subjekti, nagrađuje se i motivira mlade u pozitivnim društvenim odabirima, a ujedno i zahvaljuje svima uključenima na dosadašnjim zajedničkim postignućima te osnažuje međusobna povezanost svih čiji cilj i način života vrednuje toleranciju, nenasilje i nediskriminaciju.

U zabavnom dijelu programa nastupili su i društveno angažirani umjetnici, Društvo za promicanje glazbe „Zvuk svjetlosti“- grupa Adastra, koja je svojom glazbom pozvala mlade da se aktivno uključe u izgradnju ozračja nenasilnog okruženja.



Pisane vijesti