Obuka policijskih službenika granične policije država EU

Slika topvijesti/2017/prosinac/frontex_vjezba_00.jpg

FRONTEX, kao europska agencija za graničnu i obalnu stražu pomaže državama članicama u cilju jačanja upravljanja i sigurnosti vanjskih granica EU-a i podupiranja nacionalnih graničnih policija te pripreme policijskih službenika na sve izazove migracijska krize EU.

Foto: Policijska akademija

Od 27. studenog do 2. prosinca 2017. u Centru za Obuku Savezne policije Njemačke u Sankt Augustinu održana je FRONTEX-ova Obuka za policijske službenike zemalja članica EU (EBCGT LBS Officer Training - Obuka policijskih službenika granične policije država članica EU i priprema za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama). U moderno opremljenom centru Savezne policije provode se obuke specijalnih jedinica GSG 9, helikopterske i prometne jedinice, u području kriminalističke tehnike i granične policije te  druge obuke za potrebe Savezne policije Njemačke.

Ova Frontex-ova regionalna obuka organizirana je na zahtjev njemačke, nizozemske, poljske i austrijske policije zbog zajedničke problematike zemalja članica EU koja proizlazi iz nedostatka unutarnjih graničnih kontrola u Schengenskom prostoru te poduzimanja mjera u cilju jačanja vanjskih granica EU.

FRONTEX, kao europska agencija za graničnu i obalnu stražu pomaže državama članicama u cilju jačanja upravljanja i sigurnosti vanjskih granica EU-a i podupiranja nacionalnih graničnih policija te pripreme policijskih službenika na sve izazove migracijska krize EU.

Na obuci u Njemačkoj sudjelovali su i hrvatski policijski službenici koje je predvodila voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko knjižničnu djelatnost u Policijskoj akademiji Mirjana Abramović, ujedno i Frontex-ova trenerica iz područja nadzora kopnene granice i praktične obuke, kao i Krešimir Kaniža iz Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice (UZG). Zajedno s kolegama/trenerima iz Njemačke, Estonije, Finske, Poljske i Rumunjske bili su zaduženi za provedbu ove konkretne Obuke.

Značajnu potporu u uspješnoj provedbi praktičnih vježbi pružili su i policijski službenici Policijske akademije Siniša Jasić, Ivana Herceg i Davor Benšak, Robert Kralj i Natalija Jovan iz PU zagrebačke te Antonija Damjanović iz PU vukovarsko-srijemske.

Trening je održan za 26 policijskih službenika granične policije iz Njemačke, Nizozemske, Poljske i Austrije, u formi radionica policijskog postupanja na temelju detaljno razrađenih scenarija sačinjenih za obuku granične policije vezano uz taktiku postupanja na graničnim prijelazima, taktiku postupanja prema tražiteljima azila i migrantima kojima je potrebna liječnička pomoć, te taktiku postupanja prilikom zaticanja ilegalnih migranata unutar Europske unije.

Zbog svoje profesionalnosti i doprinosa, hrvatski tim pohvaljen je od strane predstavnika FRONTEX-a i Savezne njemačke policije, apostrofirajući proširenje i jačanje suradnje i u 2018. godini.Pisane vijesti