VIDEO: Antiteroristička jedinica Lučko obilježila svoju jubilarnu 30. godišnjicu

Specijalne postrojbe hrvatske policije prve su koje dostižu okrugle ratne obljetnice, što je trajna i neosporiva potvrda neustrašivosti, odlučnosti i domoljublja svih pripadnika specijalne policije, ali i hrvatske policije općenito

FOTO/VIDEO: MUP RH

Danas, 7. rujna 2020.  godine Antiteroristička jedinica Lučko obilježila je svoju jubilarnu 30. godišnjicu osnivanja. Obilježavanju,  uz potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića te glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, prisustvovali su zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Alen Klabot, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk, predsjednik Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 Darko Lutring te ostali pripadnici Jedinice i članovi obitelji poginulih pripadnika.

Skromno ali ponosno obilježavanje odvijalo se uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera i preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a što je naglasio potpredsjednik Vlade i ministar Božinović: “Današnje okolnosti primoravaju nas da im se dovitljivo prilagođavamo u svemu, pa tako i u obilježavanju naših važnih obljetnica, što ova svakako jest. Zbog značaja Antiterorističke jedinice Lučko i njihove uloge u miru i slobodi za sve nas i naše buduće generacije, iznimno mi je drago da smo i u ovoj, po svemu drugačijoj i jedinstvenoj godini, pronašli način za obilježavanje njihove velike, jubilarne, tridesete godišnjice osnivanja.“

Na današnji dan 1990. godine Antiteroristička jedinica Lučko osnovana je kao prva organizirana postrojba hrvatske države, njena prva oružana formacija, kroz čije je redove tijekom rata prošlo oko 350 pripadnika. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 19 pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko, a 52 ih je ranjeno. Nakon rata umrlo je i stradalo 12 pripadnika Jedinice.

Obilježavanje je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju u čast svim poginulim pripadnicima Jedinice te svečanim postrojavanjem Jedinice. Vijence su prvi položili članovi obitelji poginulih i preminulih pripadnika.



„Današnja obljetnica osnivanja ATJ Lučko iznimno je važan datum ne samo za hrvatsku policiju, već za cijelu Republiku Hrvatsku jer se radi o postrojbi koja je imala nezamjenjivu ulogu u Domovinskom ratu, koja je obavljala možda najzahtjevnije poslove i zadaće u svim operacijama tijekom Domovinskog rata. Stoga mi je izuzetna čast i privilegija što danas mogu nazočiti ovom događaju kao potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova i da im mogu zahvaliti na svemu što su činili, a čine i danas. Oni su prva postrojba koja se angažira kad je u pitanju zaštita neovisnosti te mir i sigurnost u Republici Hrvatskoj“, izjavio je ministar Božinović.

Obilježavanje je završio obilaskom novouređenih prostora ATJ Lučko, a ministar Božinović pritom je istaknuo kako u ovu postrojbu kontinuirano treba ulagati. U posljednje tri godine u Antiterorističku jedinicu Lučko uloženo je više od 97 milijuna kuna. „Na nama je da ima stvorimo sve uvjete koji odgovaraju onome što ova postrojba jest i što mora ispuniti kao zadaću, a to je djelovati na najvišoj profesionalnoj razini, što sam siguran da će raditi i ubuduće“, zaključio je ministar Božinović.

Zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk izrazio je svoje zadovoljstvo realiziranim planovima i ulaganjima u Jedinicu: „ S ponosom mogu reći kako smo sada uz rame svim jedinicama u Europi i svijetu, po samom naoružanju, balističkoj zaštiti, voznom parku, streljani, teretani te ostalim uvjetima. Mi smo postrojba koju je uvijek krasilo domoljublje i međusobno povjerenje, jer kroz obuku, mi postajemo bratstvo. Kroz kontinuirana ulaganja možemo reći kako smo uistinu jedna od najelitnijih postrojbi u svijetu“.

Predsjednik Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 Darko Lutring naglasio je kako je izrazito ponosan na činjenicu da je duh iz devedesetih godina i dalje prisutan u Antiterorističkoj jedinici Lučko: „Zadovoljan sam što i danas vidim da se ovdje gradi i radi. Htio bih samo još napomenuti kako je rasla agresija na Hrvatsku, tako je rasla i snaga ove Jedinice. Kad je agresija bila najjača, i ova Jedinica je bila najjača. Sve izazove koje su ispred nas stavili, sve smo ih odradili, a tako se radi i danas.“

Antiteroristička jedinica Lučko ponos je Hrvatske i svih hrvatskih građana, a taj duh pobjednika osjetio se već prvog dana, prije trideset godina, kad su hrabri hrvatski mladići zajedno stali u liniju i sami sebi rekli: „Sve za Hrvatsku“.

Neustrašivo braneći svoju Domovinu, samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, tijekom Domovinskog rata poginulo je 19 pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko:

Frano Bokanović

Božo Bionda

Nikola Bionda

Vladimir Milić

Ilija Đukić

Darko Srbić

Nenad Režić

Zdenko Bogdan

Antun Haban

Ivan Pešut

Robert Zadro

Šimun Fofić

Vladimir Stojić

Slavko Puček

Damir Klasnić

Davor Zbiljski

Mladen Jakovljević

Robert Krizmanić

Robert Erdelja

 

Pisane vijesti | Obilježavanje godišnjica | Društvo i zajednica