Vlada RH je pokrovitelj 70. obljetnice osnutka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „lvan Vučetić"

Slika /2023/6/Screenshot 2023-06-07 at 10-29-46 (495) 224. sjednica Vlade Republike Hrvatske (7.6.2023.) - YouTube.png

Centar „Ivan Vučetić“ jedinstvena je forenzička ustanova u Hrvatskoj te kao samostalna ustrojstvena jedinica Ministarstva unutarnjih poslova potpuno neovisno obavlja poslove forenzičkih ispitivanja, istraživanja i vještačenja

FOTO: YouTube VladaRH

Na današnjoj, 224. sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je zamolbu za pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske nad obilježavanjem 70. obljetnice osnutka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ jedinstvena je forenzička znanstvena ustanova u Hrvatskoj, koja s ponosom nosi ime argentinskog antropologa i kriminalista hrvatskog podrijetla koji je spoznao vrijednost otisaka prstiju u identifikaciji osoba te je 1902. godine prvi u svijetu ustanovio desetoprstnu daktiloskopsku zbirku, istaknuo je ministar Božinović.

Kao samostalna ustrojstvena jedinica Ministarstva unutarnjih poslova Centar ove godine obilježava 70. godišnjicu osnutka.

Ministar Božinović je naglasio da Centar obavlja forenzičku obradu materijalnoga traga i njegovo pretvaranje u materijalni dokaz korištenjem suvremene tehnologije i primjenom raznovrsnih metoda, u gotovo svim područjima vještačenja i ispitivanja u forenzici.

Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „lvan Vučetić" uključen je i u međunarodnu razmjenu DNK i daktiloskopskih podataka s ostalim državama članicama Europske unije te daktiloskopskih podataka sa Sjedinjenim Američkim Državama.

S obzirom na ugled koji Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ uživa i u zemlji i u inozemstvu, na prijedlog ministra Božinovića Vlada RH donijela je zaključak kojim prihvaća pokroviteljstvo nad obljetnicom Centra „Ivan Vučetić“.


 
Centar za foreznička istraživanja „Ivan Vučetić“ punopravni je član u Europskoj mreži forenzičko-znanstvenih institucija (European Network of Forensic Science Institutes - ENFSI), a djelatnici Centra kao punopravni i pridruženi članovi sudjeluju u radu Američke akademije za forenzične znanosti (AAFS).

Također, Centar je uključen i u rad Europske multidisciplinarne platforme protiv prijetnji od kriminala - EMPACT (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats) koja uvodi integrirani pristup unutarnjoj sigurnosti Europske unije, uključujući mjere koje obuhvaćaju: kontrolu vanjskih granica, policijsku, carinsku i pravosudnu suradnju, upravljanje informacijama, inovacije, obuku, prevenciju i vanjske dimenzije unutarnje sigurnosti, kao i javno-privatna partnerstva gdje je to primjereno.

Pisane vijesti | Obilježavanje godišnjica