Vlada usvojila izmjene koje se odnose na strance i državljane trećih zemalja za vrijeme trajanja epidemije

Slika ministar/16.4.2020.jpg

Cilj je smanjenje socijalnih kontakata službenika koji provode upravne postupke i državljana trećih zemalja te državljana država članica Europskog gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji u policijskim upravama, odnosno postajama, za vrijeme trajanja epidemije 

FOTO: MUP RH

Danas, 16. travnja 2020. godine, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je 225. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obrazložio je Nacrte prijedloga zakona o dopunama Zakona o strancima te Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji.

„Razlog za dopune predmetnih Zakona je isti, a radi se o smanjenju socijalnih kontakata službenika koji provode upravne postupke i državljana trećih zemalja te državljana država članica Europskog gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji u policijskim upravama, odnosno postajama, za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19“, objasnio je ministar Božinović.

Primjerice, u Republici Hrvatskoj na važećem boravku trenutno je 66.582 državljana trećih zemalja sukladno odredbama Zakona o strancima te 12.477 državljana država članica Europskog gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji sukladno Zakonu o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji.

„Dopunama Zakona o strancima omogućilo bi se državljanima trećih zemalja, da za vrijeme trajanja epidemije koriste izdane dozvole boravka, radi nastavka nesmetanog boravka i rada u Republici Hrvatskoj te se propisuje da radnje u upravnom postupku koje bi bili dužni poduzeti, mogu poduzeti najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka epidemije“, istaknuo je ministar Božinović.

Što se tiče dopuna Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji, njima bi se također omogućilo da za vrijeme trajanja epidemije bolesti koriste izdane potvrde o prijavi privremenog boravka i boravišne iskaznice radi nastavka nesmetanog boravka u Republici Hrvatskoj.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Prijedloge zakona o dopunama Zakona o strancima te Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji te ih uputila Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku.

Također, ministar Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite u proteklim tjednima.
Kao bitno istaknuo je repatrijaciju hrvatskih državljana, u što je prvenstveno angažirana diplomatsko-konzularna mreža te Ravnateljstvo civilne zaštite.

„Zajedničkom suradnjom dosad su uspješno repatrirane 1.562 osobe, od kojih je 17 stiglo iz zemalja izvan Europske unije, a na povratak u Hrvatsku čeka još 1.467 osoba od kojih je 598 iz trećih zemalja, a 869 iz Europe“, zaključio je ministar Božinović te, na kraju, još jednom podsjetio na važnost pravovremenog protoka točnih informacija o koronavirusu i upoznavanja građana o svim relevantnim temama bitnim za njihovo svakodnevno funkcioniranje posebice putem komunikacijskih kanala poput Vladine stranice koronavirus.hr .

"Bilježi se pojačani broj korisnika stranica Ravnateljstva civilne zaštite, njih 450.000. Broj 113 je dosad primio više od 459.000 upita građana, a broj 112 oko 61.000, dok YouTube kanal koji prenosi informacije stožera civilne zaštite ima 36.000 pretplatnika s 14,5 milijuna pregleda. Pitanje informiranja građana je od prvog dana postavljeno kao jedno od ključnih pitanja nošenja s ovom krizom. Pritom zahvaljujem svim hrvatskim medijima koji toj mjeri daju dodatni doprinos", istaknuo je ministar Božinović.

Pisane vijesti