Za veću sigurnost: 21. listopada Nacionalni Dan bez mobitela u prometu

Slika topvijesti/2017/listopad/stari.jpg

Kad problemu posvećujemo samo njegov, nacionalni dan, postaje jasno da je riječ o važnom pitanju, u čijoj se pozadini krije velika opasnost koju ne smijemo zanemarivati niti olako shvaćati

Foto: MUP RH

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu danas, 21. listopada, predstavljen je preventivni projekt Dan bez mobitela u prometu. Nositelj projekta je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS), a cilj je smanjenje broja nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu. 
 
Naime, upotreba mobitela u prometu danas predstavlja veliki sigurnosni problem, posebice u cestovnom prometu. Prema istraživanju ponašanja sudionika u prometu i upotrebi mobitela koje je proveo HUMS, u Hrvatskoj 91 posto vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, 33 posto biciklista s mobitelom pedalira, a 50 posto pješaka je na mobitelu dok prelaze prometnicu. Korištenje mobitela u prometu postala je redovna navika. 
 
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podržao je projekt kao izaslanik predsjednika Vlade RH.  
 
Kad problemu posvećujemo samo njegov, nacionalni dan, postaje jasno da je riječ o važnom pitanju, u čijoj se pozadini krije velika opasnost koju ne smijemo zanemarivati niti olako shvaćati – rekao je ministar Božinović. Ovo nije samo pitanje policije odnosno represivnog sustava nego pitanje od društvenog značaja koje se treba rješavati strukturirano, znači u čije se rješavanje trebaju uključiti svi koji mogu pridonijeti, i roditelji i obrazovni sustav kako bi utjecali na podizanje svijesti svih sudionika u prometu.
 
Sudionici u prometu skloni su umanjivati mogućnost tragičnih posljedica, a najviše to čine upravo po pitanju mobitela i to moramo promijeniti, kazao je ministar i naglasio kako korištenje mobitela u vožnji može koštati života. 
 
Prepoznali smo preventivni projekt Hrvatske udruge menadžera sigurnosti o smanjenju broja nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu i zahvaljujemo Udruzi na istraživanju koje je provela te smo sufinanciranjem sredstava iz Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama dali punu podršku ovom projektu – rekao je ministar unutarnjih poslova, naglasivši kako je zdravlje i život ljudi na prvom mjestu jer je odvlačenje pažnje koje uzrokuje mobitel u vožnji iznimno opasno za vozače, bicikliste i pješake. 
 
Iako je zakonom dopušteno korištenja mobitela isključivo uz hands free uređaj, preporuka policije je da se korištenje mobitela u prometu potpuno izbjegava, jer ono odvlači pažnju i iznimno je opasno i za vozače, i bicikliste, i pješake. 
 
Istraživanja su pokazala da se za vrijeme korištenja mobitela u prometu vjerojatnost za nesreću povećava za čak devet puta.
 
Vozač koji telefonira ima smanjenu pažnju kao da je pod utjecajem alkohola od jedan promil u krvi. Čitanje poruke oduzima najmanje pet sekundi pažnje vozača, a automobil je tada bez nadzora 70 metara ako ide brzinom od 60 kilometra na sat.
 
O ovom preventivnom projektu govorio je predsjednik HUMS-a Alen Ostojić, a podržao ga je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Na Cvjetnom trgu bili su i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik ministra Damir Trut, načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić i drugi.
 
Obveznicu za smanjenje korištenja mobitela u prometu potpisali su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik HUMS-a Alen Ostojić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Time su potvrdili da će 21. listopada upisati u kalendar važnih datuma kao Dan bez mobitela u prometu i sudjelovati u kampanjama prevencije za smanjenje nesreća uzrokovanih upotrebom mobitela u prometu. Nakon potpisivanja obveznice, povorka uzvanika u kojoj je sudjelovao ministar Božinović zajedno s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović u pratnji supruga, s transparentima kampanje, krenula je od Cvjetnog trga prema raskrižju Masarykova – Preradovićeva, gdje su se zadržali desetak minuta s porukama na transparentima prema građanima u prometu.
 
Mobilna aplikacija koja prima pozive 
 
Kako bi sudionicima u prometu olakšali da se riješe te loše i opasne navike korištenja mobitela dok voze, HUMS je osmislio i mobilnu aplikaciju. 
Aplikacija prima pozive, evidentira ih, te pozivateljima SMS-om javlja kako je korisnik mobitela upravo za volanom i da će im poziv biti uzvraćen. Za to vrijeme korisnik mobitela nije ometan zvukovima poziva. Aplikacija je dostupna na Google Playu, a možete je preuzeti i na poveznici: danbezmobitelauprometu.uhms.hr


Pisane vijesti