Zadarska policija u novim prostorima

Ovo preseljenje još je jedno u nizu koraka koje Ministarstvo unutarnjih poslova, u posljednje tri godine, poduzima na obnovi policijskih objekata s ciljem poboljšanja radnih uvjeta policije  

FOTO: PU zadarska

Od srijede, 16. rujna, I. i II. policijska postaja Zadar preselile su se na novu lokaciju, u novouređeni objekt u sklopu bivšeg vojnog kompleksa Stjepan Radić na adresi Stjepana Radića 11c u Zadru.

U rujnu 2018. godine, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović potpisao je Sporazum o sufinanciranju uređenja poslovnog prostora s gradonačelnikom Grada Zadra Brankom Dukićem i županom Zadarske županije Božidarom Longinom, nakon čega je uslijedila potpuna adaptacija prostorija. Tom prilikom ministar Božinović naglasio je kako je njegova zadaća hrvatskoj policiji osigurati sve što je potrebno kako bi bila što djelotvornija u svom poslu očuvanja javnog reda, mira i sigurnosti.
 
U uređenje uloženo 8 milijuna kuna

Temeljem potpisanog Sporazuma, Grad Zadar je u adaptaciju participirao s milijun, a Zadarska županija sa 600 tisuća kuna. Uređenje je tada procijenjeno na 6 milijuna kuna, no radovi su naposljetku iznosili nešto više od 8 milijuna kuna (bez PDV-a). Ugovor o izvođenju radova sklopljen je s tvrtkom PRIMAT-RD d.o.o., Hrvatski Leskovac, a nakon provedenog postupka javne nabave, a proveden je i postupak jednostavne nabave za stručni nadzor radova temeljem kojega je sklopljen i Ugovor o stručnom nadzoru s Institutom IGH, Zagreb.

Ministarstvo unutarnjih poslova još je 2002. godine na korištenje dobilo dio prostora u bivšem vojnom kompleksu (jedan veći, glavni i četiri pomoćna objekta), za što je građevinska dozvola ishođena 2005. godine te je temeljem nje 2008. godine izveden tek mali dio radova, za što je MUP tada izdvojio nešto više od milijun kuna.

S obzirom na izmijenjene okolnosti u odnosu na projekt iz 2005. godine, tražene su izmjene i dopune građevinske dozvole te su sada izvedeni građevinsko-obrtnički radovi, radovi na vodovodu i kanalizaciji, električnim i strojarskim instalacijama i uređenju okoliša, odnosno uređeno je prizemlje glavne zgrade i objekt je spojen na vanjsku infrastrukturu. Osim radova u glavnoj zgradi, srušena su dva pomoćna objekta te se uložilo u izgradnju internih prometnica, parkirališta i gromobrana. Sve spomenuto bilo je uvjet za dobivanje uporabne dozvole koja je izdana dana 7. rujna 2020. godine.
 
Načelnici Perinčić i Gulan zadovoljni novim prostorima  


Preseljenje u novoopremljeni i veći prostor od dosadašnjeg nije pozitivno samo zbog omogućavanja veće efikasnosti i operativnosti zadarske policije, već istovremeno Županijskom sudu u Zadru daje na raspolaganje korištenje većeg prostora, budući da je do srijede I. policijska postaja Zadar bila smještena u dijelu zgrade suda, na što obje institucije nisu gledale kao na najsretnije rješenje.

„Napokon smo dočekali preseljenje I. policijske postaje Zadar u novouređene prostorije. Kao načelniku postaje, drago mi je da su moji policijski i ostali službenici zadovoljni s preseljenjem jer im je omogućen ugodniji boravak i rad u novim i većim prostorijama. Na području I. policijske postaje nalazi se administrativni centar Zadarske županije i grada Zadra te mnogobrojne turističke zanimljivosti tako da iz različitih razloga u postaju, osim građana Zadra, svakodnevno dolaze i brojni turisti kojima će se u novim prostorijama pružiti efikasnija usluga i pomoć“, istaknuo je načelnik I. policijske postaje Elvis Perinčić.

„Preseljenjem u novouređene i novoopremljene prostorije uvjeti našeg rada podignuti su na veću razinu. Slobodno mogu reći da su podignuti na razinu visokog standarda koji će policijskim službenicima olakšati rad, a našim građanima pružiti bolje uvjeti za ostvarivanje svojih prava“, zaključio je načelnik II. policijske postaje Josip Gulan. 
 
Ulaganja u policijske objekte


Ovo preseljenje još je jedno u nizu koraka koje Ministarstvo unutarnjih poslova, u posljednje tri godine, poduzima na obnovi policijskih objekata s ciljem poboljšanja radnih uvjeta policije svugdje na terenu, kako bi ona na svim razinama bila ravnomjerno i kvalitetno opremljena za kompetentno suočavanje s brojnim sigurnosnim izazovima suvremenog svijeta.
 
Više o energetskoj obnovi policijskih objekata pročitajte OVDJE
 

Pisane vijesti | Projekti