Zamjenik glavnog ravnatelja Ćelić sudjelovao na VI. Rimskom forumu

Ove godine naglasak je stavljen na interoperabilnost informacijskih sustava EU-a i na mogućnosti dijeljenja informacija putem inovativnih metoda i utvrđivanje područja zajedničkog interesa s ciljem razvijanja inicijativa usmjerenih na ažuriranje strategija za sprječavanje i borbu protiv terorističkih skupina, kao i kriminalnih mreža koje iskorištavaju migracijske tokove ili druge kriminalne čimbenike usmjerene na profit  

U petak, 17. svibnja 2019. godine u Rimu je održan šesti po redu Rimski forum na kojem su, osim predstavnika zemalja članica sudjelovali izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri,  glavni tajnik Interpola Jürgen Stock te generalna direktorica SELEC-a Snejana Maleeva. Hrvatska delegacija na Forumu predvođena je zamjenikom glavnog ravnatelja policije Josipom Ćelićem.
 
Forum je inicijativa talijanske policije koji okuplja šefove policija zemalja Balkana, a njime predsjeda čelnik talijanske policije, od 2015. godine to je Franco Gabrielli.  Spomenuta, inicijalno nazvana formacija „šefova policija zemalja Balkana“ okuplja sljedeće zemlje: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Grčku, Sjevernu Makedoniju, Moldaviju, Crnu Goru, Rumunjsku, Srbiju, Sloveniju i Mađarsku. Postupno, format zemalja se proširio tako da sada obuhvaća zemlje jugoistočne Europe te Mađarsku i Sloveniju kao zemlje srednje Europe.
Rad Foruma podržavaju sve zemlje jugoistočne Europe te međunarodna tijela i organizacije, poput Interpola, Europola, SELEC-a, a i Europska komisija na zasjedanja redovito upućuje svojeg promatrača.
 
Redovite teme Foruma o kojim raspravljaju okupljeni čelnici policija su migracijski tokovi, terorizam, tzv. predatorska kaznena djela (predatory crimes) i načini reinvestiranja financijske koristi stečene organiziranim kriminalom. Ove godine naglasak je stavljen na interoperabilnost informacijskih sustava EU-a i na mogućnosti dijeljenja informacija putem inovativnih metoda i utvrđivanje područja zajedničkog interesa s ciljem razvijanja inicijativa usmjerenih na ažuriranje strategija za sprječavanje i borbu protiv terorističkih skupina, kao i kriminalnih mreža koje iskorištavaju migracijske tokove ili druge kriminalne čimbenike usmjerene na profit. Također, razgovaralo se o Interpolu kao prioritetnom partneru za prikupljanje, analizu i širenje dokaza iz zona sukoba, u partnerstvu s EU CSDP misijama te koordinaciji između EU-a i INTERPOL-a za izgradnju kapaciteta i razvoj zemalja koje nisu članice EU-a u borbi protiv transnacionalnog organiziranog kriminala.
 
Republika Hrvatska podržava uključivanje INTERPOL-a u interoperabilnost europskih sustava i trenutno razvija svoje nacionalno rješenje za interoperabilnost, koje će uključivati i INTERPOL-ove baze podataka, čim budu podobne za automatizirano pretraživanje biometrijskih podataka. To će rješenje također biti usklađeno i sa europskim zakonskim uvjetima i s uvjetima INTERPOL-a.
 
Na marginama Foruma zamjenik glavnog ravnatelja policije Ćelić održao je kratki bilateralni susret s talijanskim šefom policije Gabriellijem.
 

Stranica