Završen četvrti UNPOC

Slika topvijesti/2018/05_svibanj/unpoc.jpg

U Središtu za međunarodne vojne operacije u Rakitju održana je danas svečana dodjela certifikata stranim policijskim službenicama koje su uspješno završile UNPOC (United Nations Police Officers Course).

Foto: MUP

U Središtu za međunarodne vojne operacije u Rakitju održana je danas svečana dodjela certifikata stranim policijskim službenicama koje su uspješno završile UNPOC (United Nations Police Officers Course).

Republika Hrvatska odnosno hrvatska policija od 2015. godine provodi tečaj za žene, policijske službenice, u mirovnim misijama UN-a. Organizacija međunarodnog tečaja UNPOC dio je hrvatske međunarodne razvojne suradnje i naše podrške sudjelovanju žena u mirovnim misijama i operacijama, a osnaživanje položaja žena u zemljama u tranziciji i njihov utjecaj na mir i sigurnost jedan su od hrvatskih vanjskopolitičkih prioriteta. Doprinos žena u sprječavanju i rješavanju oružanih sukoba, u izgradnji i očuvanju mira kao i položaj i uloga žena u društvu indikator su i mjerilo uspjeha mirovnog angažmana i društvenog razvoja. 

Tečaj koji je organiziran i održan u suradnji sa Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i Ministarstvom obrane RH uspješno je završilo sedam stranih policijskih službenica, dvije iz Kosova te po jedna iz Albanije, Indonezije, Ukrajine, Jordana i Egipta. Kako je cijeli koncept ovoga angažmana usmjeren na potporu RH institucionalnom razvoju i doprinosu žena u mirovnim misijama UN-a u provedbu tečaja bile su uključene kompetentne policijske službenice koje imaju relevantna iskustva iz provedbe sličnih edukativnih aktivnosti te završen tečaj za instruktore kao i njihove muške kolege.

Certifikate o uspješno položenom tečaju polaznicima su uručili Blaženka Pavliček Budimir i Goran Mateljak iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova koji su im i čestitali na uspješno savladanim vježbama i usvojenom znanju tijekom edukacije i obuke koju su prošle na tečaju. Gđa Budimir Pavliček je istaknula kako su žene imaju određene kvalitete koje njihovi muški kolege nemaju u područjima koja se odnose na zaštitu žena i djece na području mirovnih misija, a provođenjem ovog tečaja Hrvatska daje dodatan obol borbi u očuvanju mira u svijetu.

Za tečaj koji se održavao od 7. do 18. svibnja polaznice su imale samo riječi pohvale. Posebno su istaknule ljubaznost i kompetentnost svojih instruktorica koje su im bile velika podrška tijekom tečaja. Kao značajnom komponentom tečaja ističu činjenicu što su ih obučavale žene koje su već bile u mirovnim misijama te su im mogle prenijeti iskustvo sa terena koje će im sigurno biti od velike pomoći ne samo u mirovnoj misiji nego i svakodnevnom životu.      



Pisane vijesti