Završetak hodočašća hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes

U Lourdesu je završeno 63. međunarodno vojno hodočašće i 29. hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja

FOTO: MUP

Svečanom ceremonijom uz mimohod vojnih orkestara i mimohod zastava te gašenjem zavjetne svijeće u nedjelju 14. svibnja 2023. završilo je 63. Međunarodno vojno hodočašće u Lourdes.

Na ovom su hodočašću po 29. put sudjelovali i hodočasnici hrvatske vojske, policije i branitelja.
 
U sklopu hodočašća, prvoga, tzv. „nacionalnoga“, dana boravka u Lourdesu sudionici su se u svečanom postroju uputili u Gospino svetište pred Spilju ukazanja, mjestu gdje se Blažena Djevica Marija u 19. stoljeću ukazala djevojčici sv. Bernardici Soubirous.

U svetištu je održano euharistijsko slavlje koje je predslavio vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, uz koncelebraciju vrhbosanskog nadbiskupa i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Tome Vukšića, generalnog vikara don Marka Mede, vojnih i policijskih kapelana i drugih svećenika.

Nakon svete mise uslijedila je pobožnost Križnog puta na brdu Espelugues, tzv. lurdskoj Kalvariji.

U petak 12. svibnja 2023., nakon euharistijskog slavlja u bazilici Kraljice Svete Krunice (Notre Dame du Rosaire de Lourdes) svečanom povorkom orkestara, stjegova i izaslanstava tridesetak zemalja u bazilici svetog Pija X. otvoreno je 63. međunarodno vojno hodočašće, pod geslom:„Želim da ovdje izgrade kapelicu.“

U kasnim večernjim satima u subotu 13. svibnja u svetištu Majke Božje Lurdske, hodočasnici zemalja koje sudjeluju na 63. međunarodnom vojnom hodočašću sudjelovali su na impresivnoj marijanskoj procesiji sa svijećama i kipom Gospe Lurdske.

U procesiji, kao i u svim drugim događanjima na hodočašću sudjelovali su kadeti Policijske škole Josip Jović te Policijska klapa „Sv. Mihovil“.

U nedjelju, posljednjega dana hodočašća, prije svečanosti zatvaranja slavljena je međunarodna sveta misa koju su predvodili francuski vojni ordinarij u zajedništvu s nazočnim biskupima i svećenicima.

Hodočasnici iz Republike Hrvatske u ponedjeljak su se uputili iz Lourdesa te se njihov povratak u Zagreb očekuje u utorak u kasnim poslijepodnevnim satima.

Prema najavi, 64. Međunarodno vojno hodočašće održat će se u prvoj polovici lipnja 2024. godine.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica