Započelo 29. hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes

Hodočašće tradicionalno organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja

FOTO: MORH

Svetom misom u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu 9. svibnja započelo je 29. hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lourdes u Francuskoj.

Hodočašće će trajati do 16. svibnja i dijelom je međunarodnoga vojnog hodočašća na kojem se očekuje sudjelovanje preko dvanaest tisuća hodočasnika iz tridesetak država svijeta, od toga njih oko osamsto iz Republike Hrvatske.

Geslo ovogodišnjeg hodočašća je:„Želim da ovdje izgrade kapelicu“, riječi koje je Majka Božja uputila Bernadette Soubirous pri sedmom ukazanju u špilji.
U tom duhu, u svojoj homiliji vojni ordinarij u RH monsinjor Jure Bogdan naglasio je kako je smisao i cilj hodočašća hod u vjeri te pozvao na molitvu za sve potrebite i za mir u svijetu.

Na misi su, uz okupljene hodočasnike, vojne i policijske kapelane i članove službi za suradnju s Vojnim ordinarijatom sudjelovali i izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Špiro Janović, izaslanik ministra obrane brigadni general Perica Turalija, zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Liturgijsko pjevanje predvodile su Policijska klapa „Sveti Mihovil“ i klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.

Ovo hodočašće već tradicionalno organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, a na njemu sudjeluju hodočasnici iz Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja.
Uz njih, put hodočašća krenuli su i polaznici Policijske akademije te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta, djelatnici Hrvatske vatrogasne zajednice te pripadnici hrvatskih povijesnih postrojbi, sveukupno oko osamsto hodočasnika.

Hodočašće predvodi vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, a zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća je zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za potporu brigadni general Ivan Raos, dok je zamjenik zapovjednika za MUP pomoćnik zapovjednika Zapovjedništva za intervencije Stjepan Milković.

Prvo hodočašće vjerskog i vojnog karaktera u lurdsko svetište organizirano je po završetku Drugog svjetskog rata, kada je nekolicina vojnih kapelana okupila vojnike razdijeljenih i zaraćenih strana te s njima hodočastila u Lourdes kao znak pomirbe i uspostavljanja trajnog mira.
1958. godine vojno hodočašće poprimilo je međunarodni karakter, a hrvatska vojska i policija sudjeluju na hodočašću od stvaranja suverene Republike Hrvatske.
Od lipnja 1999. Republika Hrvatska je među 17 država članica Međunarodnog odbora za organizaciju hodočašća te svojim sudjelovanjem u organizaciji i provedbi doprinosi njegovom međunarodnom karakteru.



 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica