142. sjednica Vlade RH: Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović o izmjenama zakona povodom uvođenja eura kao službene valute

Slika /2022/8/minstar- vlada- 24.8.2022.jpg

Radi se o izmjenama ukupno 24 zakona od čega je je Zakon o vatrogastvu iz nadležnosti Hrvatske vatrogasne zajednice, a ostali iz nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova

FOTO: You Tube Vlada RH

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović predstavio je izmjene zakona u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova povodom uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Radi se o izmjenama sljedećih zakona:
 
S obzirom da se radi o 24 prijedloga izmjena zakona, potpredsjednik Vlade i ministar Božinović dao je nekoliko općih napomena:

„Naime, u svim ovim izmjenama zakona u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova te Zakona o vatrogastvu iz nadležnosti Hrvatske vatrogasne zajednice su, radi zadržavanja pravnog kontinuiteta, postojeće prekršajne odredbe kao i novčani iznosi identično izraženi u eurima i to s ciljem učinkovite i pravodobne prilagodbe pravnog okvira Republike Hrvatske uvođenju eura kao nacionalne valute, kao i nesmetanom i učinkovitom postupanju tijela uključenih u procesuiranje prekršaja utvrđenih tim zakonima“.

„Također, s obzirom da će od 1. siječnja 2023. godine svi novčani iznosi u zakonima koji su u redovnoj proceduri donošenja u ovoj godini, uz zakone koji su na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, u svim zakonskim, a u pripremi su i podzakonski akti iz nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, biti izraženi u valuti koja će na taj dan postati zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj kao i u većini država članica Europske unije, olakšat će se našim kao i državljanima drugih zemalja koji dolaze u Republiku Hrvatsku lakše praćenje politike kažnjavanja na razini Europske unije, odnosno da bez preračunavanja mogu uspoređivati visine kazni u svojim državama, a većini državljana Europske unije koji borave u Republici Hrvatskoj plaćanje kazni u valuti koja je u njihovim državama zakonsko sredstvo plaćanja“, zaključio je ministar Božinović.

Vlada je jednoglasno prihvatila konačne prijedloge zakona i uputila ih Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku.
 

Pisane vijesti